Grayscale ne želi predočiti dokaz rezervi

Kripto hedge fond Grayscale odbio je slijediti trend otkrivanja dokaza o rezervama, navodeći kao razlog sigurnosne probleme.

Tvrtka za upravljanje imovinom vrijedna milijarde dolara pokušavala je uvjeriti ulagače i dioničare da su njihova sredstva sigurna bez otkrivanja dokaza o rezervama.

Na Twitteru je tvrtka pokušavala ublažiti strah ulagača, uvjeravajući ih da se katastrofa na razini FTX-a neće dogoditi zbog propisa koji štite njezine različite entitete. Međutim, za razliku od drugih kripto tvrtki koje radi transparentnosti objavljuju svoje kripto posjede, Grayscale to odbija učiniti.

Metodologijom dokaza rezervi neovisni revizori mogu procijeniti količinu sredstava koje drži neka kripto burza ili platforma. Burza unajmljuje usluge kripto revizora treće strane kako bi otkrila da ima imovinu u svojoj bilanci koja odgovara posjedima kupaca.

Grayscale tvrdi da je svaki njihov proizvod registriran i reguliran kao zaseban entitet. Nadalje, tim je otkrio da je sav kripto koji je osnova njihovih investicijskih proizvoda pohranjen u Coinbaseovoj skrbničkoj službi.

Iz Grayscalea kažu: „Zbog sigurnosnih razloga ne dajemo podatke o stanju novčanika i informacije o potvrdama, što je javno dostupno putem kriptografskog dokaza o rezervi ili drugog naprednog kriptografskog računovodstvenog postupka.“

„Znamo da će prethodna točka biti posebno razočaranje za neke, ali panika koju su potaknuli drugi nije dovoljno dobar razlog da se zaobiđu složeni sigurnosni aranžmani koji su godinama čuvali imovinu naših ulagača.“

Zabrinutost ulagača

Tvrtka je izjavila da su periodične provjere koje provodi Coinbase kao skrbnik dovoljne za ublažavanje zabrinutosti. Međutim, adrese ili bilo koje druge informacije koje se smatraju povjerljivima neće biti otkrivene.

Usto, objavljeno je pismo u kojem su financijska direktorica Coinbasea, Alesia Haas, i glavni izvršni direktor Coinbase skrbništva, Aaron Schnarch, potvrdili da su svi posjedi i imovina Grayscalea sigurni, kao i da svaki proizvod ima svoju adresu u lancu.

Međutim, ovo je Grayscaleovo inzistiranje pogodilo zajednicu investitora. Vodeće burze i platforme za trgovanje poput Binancea i Crypto.com-a otkrile su svoje dokaze o rezervama nakon debakla FTX-a, pa postoji zabrinutost zbog odbijanja Grayscalea da učini isto.

Određeni ulagači vjeruju da ne postoji sigurnosni rizik povezan s otkrivanjem dokaza o rezervama, dajući primjer osnivača BTC-a, Satoshija Nakamota, čije su adrese novčanika oduvijek bile dobro poznate bez ikakvih sigurnosnih problema.

Drugi razlog za zabrinutost ulagača jest što je Genesis Global služio kao pružatelj likvidnosti za Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Budući da Genesis zaustavlja povlačenja zbog svoje izloženosti FTX-u i približava se podnošenju stečaja, ulagači nagađaju hoće li Grayscale biti sljedeći domino koji će pasti.

Vitalik o lekcijama nakon kolapsa FTX-a

Celsiusovi klijenti moraju prijaviti potraživanja do siječnja