„ETH ETF-ovi donose 45 milijardi dolara u prvih 12 mjeseci“

Sjedinjene države na najboljem su putu da započnu s trgovanjem spot Ethereum ETF-ovima, nakon jučerašnjeg odobrenja 19b-4 prijava od strane SEC-a.

Da je prije samo sedam dana netko rekao da će epilog biti takav, dio kripto zajednice nazvao bi ga ludim. Međutim, ta u dobroj mjeri politička odluka donesena je i sada se čeka zeleno svjetlo i za takozvane S1 registracije, pa trgovanje na burzama može početi. Postupak će vjerojatno trajati nekoliko tjedana, no dobar dio analitičara uvjeren je da bi debi mogao biti već negdje sljedećeg mjeseca. Kada se i S1 registracija riješi, očekuje se snažan priljev kapitala koji će sasvim sigurno podići cijenu ethera.

Bloomberogv analitičar James Seyffart tako očekuje da će spot Ethereum ETF-ovi imati 20 % tokova koje su zabilježili spot Bitcoin ETF-ovi, dok je njegov kolega Eric Balchunas napravio manju procjenu, u rasponu od 10 do 15 %. Prema kompaniji Farside Investors, spot Bitcoin ETF-ovi su na 13,3 milijarde dolara neto priljeva otkako su proizvodi lansirani prije otprilike četiri i pol mjeseca. A 20 % od toga Ethereum ETF-ovima donijelo bi 2,66 milijardi dolara u istom vremenskom okviru.

Iz bankarskog diva Standard Chartereda pak predviđaju priljev od nestvarnih 45 milijardi dolara u prvih 12 mjeseci. Ono što je bitno naglasiti što se i Bitcoin i Ethereum ETF-ova tiče jest da će oni biti odličan katalizator šire adopcije. Zato što, iako potražnja za digitalnom imovinom nevjerojatno raste, pristup njoj s obzirom na specifičnosti kripta godinama je dobrim dijelom bio ograničen na tehnički potkovane ili već odlično situirane.

Da pojasnimo, ETF-ovi sada daju mogućnost svakom prosječnom Amerikancu da preko svojeg brokera ili financijskog savjetnika bude izložen bitcoinu ili etheru. A odobrenje je dobro i za samu industriju u kontekstu činjenice da je odobrenje spot Ethereum ETF-ova implicitno priznanje Komisije za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Država, dakle SEC-a, da ether ipak nije vrijednosni papir.

Zašto ether ne raste?

Razlozi odobrenja ETF-ova