Razlozi odobrenja ETF-ova

Kako to da je SEC odjednom odlučio odobriti Ethereum ETF-ove? Navest ćemo nekoliko razloga zašto je odbijanje postalo jako teško.

Primjerice, visoka korelacija između Ethereum spot tržišta i CME Ethereum futuresa. Podaci iz SEC-ove analize potvrđuju da CME ether futures tržište dosljedno pokazuje visoku korelaciju s određenim spot Ethereum platformama za trgovanje tijekom posljednje 2,5 godine. Takve snažne korelacije SEC-u daju povjerenje da su CME terminsko tržište ethera i spot tržišta blisko usklađeni, što smanjuje rizik od prijevare i manipulacije putem sveobuhvatnog nadzora i sporazuma o dijeljenju.

Potom su tu nadolazeći predsjednički izbori u SAD-u. Donald Trump, kao glavni suparnik Joea Bidena, odjednom je postao snažni kripto pobornik, pa je Bidenova administracija jednostavno morala omekšati stav prema digitalnoj imovini. Naime, budući da su mlađi glasači ključni za demokrate, pokazivanje podrške inovacijama i kriptu moglo bi biti strateški korisno.

A tu je i svojevrsni pritisak zakonodavaca. Prvo je 22. 5. Kongres izglasao Zakon o financijskim inovacijama i tehnologiji za 21. stoljeće (FIT21). Prijedlog zakona, koji je usvojen s 279 glasova za i 136 protiv, uključuje kritična ažuriranja povoljna za kripto industriju. Tako vodeći regulator postaje CFTC, koji će nadzirati funkcionalnu i decentraliziranu kripto imovinu, dok će SEC nadzirati onu koja je klasificirana kao vrijednosni papir, dakle nedecentraliziranu.

Prijedlog tog zakona također utvrđuje mjere zaštite potrošača, ograničavajući ovlasti SEC-a nad kripto burzama i smanjujući regulatornu nesigurnost. Usvajanje nacrta zakona FIT21 signalizira strukturiraniji i uravnoteženiji regulatorni pristup i konačno okretanje zakonodavaca prema kripto industriji.

A ne treba zaboraviti spomenuti i jučerašnji dvostranački pritisak zastupnika Predstavničkog doma, uključujući zastupnika većine Toma Emmera i demokrata Josha Gotheimera, koji su poslali pismo predsjedniku SEC-a, Garyju Gensleru. Pozvali su SEC da odobri spot Ethereum ETF-ove i druge proizvode digitalne imovine. Dodatno, naglasili su potrebu za reguliranim, transparentnim i sigurnim putevima ulaganja u kriptovalute. Zakonodavci su istaknuli da bi odobrenje takvih ETF-ova ulagačima ponudilo regulirane mogućnosti uz održavanje rigoroznog nadzora tržišta i provedbu zakona o vrijednosnim papirima.

„ETH ETF-ovi donose 45 milijardi dolara u prvih 12 mjeseci“

Zašto ether ne raste unatoč povijesnom odobrenju spot Ethereum ETF-ova?