Konsolidacija tržišta potrajat će do kraja godine?

Pogledajmo što se danas događa na tržištu. Zapravo ne puno toga jer nema epskih skokova i padova, a vodeća kriptovaluta, bitcoin, ostaje prilično stabilna i otporna s obzirom na izazove s kojima se suočava.

Prvenstveno je riječ o negativnim tokovima spot BTC ETF-ova koji su se nastavili i jučer, u iznosu od prilično velikih 217 milijuna dolara. Kao i uvijek, prednjačio je Grayscaleov GBTC s minusom od 140 milijuna, dok je najveći, uvjetno rečeno pozitivni fond, BlackRockov IBIT, drugi dan zaredom zabilježio nulte tokove. I upravo se u tome vidi otpornost BTC-a. Unatoč rasprodaji ETF-ova, koja od ponedjeljka kumulativno iznosi 244 i pol milijuna dolara i koja sugerira potencijalno zasićenje na kripto tržištu, bitcoin bilježi tjedni minus od niskih 1,4 posto, s cijenom od oko 63.700 tisuće dolara u trenutku pisanja članka.

Očigledno je da je korelacija između cijena bitcoin ETF-a i priljeva oslabila. Konkretno, prema analitičarima JP Morgana, pala je s visokih 0,84 u 1. mjesecu na 0,60 u nedavnim procjenama. Međutim, očigledno je da nema one neke snage, katalizatora koji bi dao smjer, odnosno da je nastupila dosadna faza konsolidacije koja bi mogla potrajati. Nadajmo se da neće, ali potrebno se naoružati strpljenjem.

Prema pseudonimnom kripto trgovcu i analitičaru Rekt Capitalu, faza reakumulacije povijesno bi trajala 150 dana nakon halvinga, prije poznatog paraboličnog rasta bitcoina koji potom vuče cijelo tržište prema gore. Tih 150 dana dosade značilo bi da bi se proboj trebao dogoditi u 9. mjesecu. Ali, kako navodi Rekt, kada je sredinom 3. mjeseca BTC postigao novi all time high, to je poremetilo ciklus, pa bi sada bilo idealno da konsolidacija potraje barem 210 dana. To pak znači da snažan proboj prema gore slijedi tek u 11. mjesecu. Naravno, ovo je poigravanje s povijesnim obrascima ciklusa koji možda više uopće ne vrijede ili su pak u znatnoj mjeri modificirani, no čisto da spomenemo i tu analizu koja zapravo poziva na spomenuto strpljenje.

A sve je jasnije da ni eventualni poticaj rasta kripto tržišta neće doći od američkih Federalnih rezervi. Naime, današnji podaci o inflaciji za treći mjesec potvrdili su da FED još mora raditi na usporavanju inflacije. Ali ulagači i ekonomisti mogu dijelom odahnuti jer se čini da se inflacija ne ubrzava, nego se samo zadržava na i dalje previsokoj razini.

To bi trebalo držati FED  u modu čekanja, odnosno nezadiranja u visinu kamatnih stopa barem sljedećih nekoliko mjeseci. Današnji podaci tako pokazuju da je preferirana FED-ova metrika inflacije, indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju, ili PCE, na godišnjoj razini rastao 2,7 posto, naspram očekivanja od 2,6 posto. Na mjesečnoj razini plus je 0,3 posto, što je u skladu s očekivanjima.

Podsjetimo, ciljana stopa inflacije FED-a jest dva posto. A bitcoin i kripto najbolje funkcioniraju u okruženju nižih kamatnih stopa i više likvidnosti. Dakle, kako stvari stoje, čini se da ovo prvo još neko vrijeme neće ići na ruku digitalnoj imovini, ali zato bi se mogla podignuti razina likvidnosti u sustavu. I to će, prema Arthuru Hayesu, suosnivaču Bitmexa, biti pravi katalizator rasta tržišta. Kako bi on rekao: „Zaboravite FED, ključ je u američkom ministarstvu financija“.

Naime, nakon što su američki građani poreznim izdacima teškim oko 200 milijardi dolara napunili državnu kasu, Ministarstvo financija SAD-a 29. 4. objavit će tromjesečnu dokumentaciju o povratu sredstava, u kojoj se navodi kako će vlada učinkovito upravljati likvidnošću.

Na radaru su dva ključna izvora likvidnosti: glavni račun riznice ministarstva (TGA) i takozvani obrnuti ugovori o kupnji (RRP). Na TGA-u se trenutačno nalazi oko bilijun dolara, dok su RRP-ovi, koji de facto predstavljaju višak gotovine parkiran kod Federalnih rezervi, teški 400 milijardi dolara. Hayes kaže da bi Ministarstvo financija moglo prestati izdavati dugoročne trezorske obveznice, iscrpljujući saldo TGA, ili izdavati više kratkoročnih zapisa, otključavajući likvidnost putem RRP-a.

Ministrica financija, Janet Yellen, također bi mogla kombinirati oboje, što bi dovelo do poplave likvidnosti. U idealnom scenariju, do poplave teške 1,4 bilijuna dolara. „Ako se bilo koja od te tri opcije dogodi, očekujte porast cijena i, što je najvažnije, ponovno ubrzanje kripto bull tržišta“, rekao je Hayes. A nije nemoguće da će do takvog scenarija barem djelomično doći i u kontekstu američkih predsjedničkih izbora.

Zašto je kripto tržište doživjelo pad?

Solana sve popularnija među institucijama