Consensys podnio tužbu protiv SEC-a

Razvojno-programerska Ethereumova kompanija Consensys podnijela je tužbu protiv SEC-a i pet povjerenika, uključujući predsjedavajućeg Garyja Genslera, zbog prekoračenja ovlasti i pokušaja klasificiranja ethera kao vrijednosnog papira.

Radi se zapravo o odgovoru na takozvanu SEC-ovu Wells obavijest Consensysu u kojoj se navodi namjera regulatora da pokrene izvršni postupak protiv tvrtke zbog kršenja saveznih zakona o vrijednosnim papirima putem svojih MetaMask swapova i proizvoda za staking. Consensys je angažirao iste odvjetnike koji zastupaju Coinbase u pravnoj borbi sa SEC-om.

Ovaj pravni izazov uslijedio je nakon nedavnih izvršnih radnji predsjednika SEC-a, Garyja Genslera, protiv glavnih igrača u kripto sektoru, kao što su Coinbase i Uniswap. Provedbeni napori SEC-a uključivali su sudske pozive usmjerene na tvrtke i razvojne programere uključene u Ethereum Foundation, koji podržava razvoj blockchaina.

Consensys je odigrao ključnu ulogu u razvoju bitnih alata za ekosustav Ethereuma, uključujući MetaMask. Ranije ovog tjedna, Blockchain Association i Crypto Freedom Alliance of Texas (CFAT) također su podnijeli tužbu protiv SEC-a zbog nove definicije pravila trgovaca, također tvrdeći da je regulator prekršio Zakon o upravnom postupku (APA) i pokušao nezakonito regulirati izvan svojih ovlasti.

Iz Consensysa pak objašnjavaju da su moćnog regulatora izveli na sud jer ne žele da SEC proširi svoju nadležnost pogrešnim označavanjem druge najveće kriptovalute kao vrijednosnog papira. Dodatno, tvrtka tvrdi da nepromišljeni pristup regulatora šteti razvojnim programerima Ethereuma, institucijama i sudionicima na tržištu. „Mi u Consensysu vjerujemo da će napredno usvajanje blockchain platformi poput Ethereuma pomoći u preoblikovanju i poboljšanju načina na koji će buduće generacije upravljati ekonomskim, financijskim, društvenim, političkim i tehnološkim sustavima, stvarajući pravedniji, transparentniji i inovativniji svijet“, kažu iz tvrtke.

Osnivač Consensysa, Joe Lubin, izjavio je za Fortune da je neprijateljski stav SEC-a vjerojatno trebao opravdati nadolazeće odbijanje odobrenja spot Ethereum ETF-ova. Lubin tvrdi da SEC želi ugušiti inovacije i spriječiti masovne tokove kapitala u ekosustav. Međutim, u tome kontekstu treba napomenuti da je šef BlackRocka, Larry Fink, rekao da je moguće pokrenuti Ethereum ETF čak i ako bi se ether klasificirao kao vrijednosni papir.

Solana sve popularnija među institucijama

Pravi rast kripto tržišta tek krajem godine?