Ethena je nova kripto zvijezda

Moramo spomenuti novi hit na kripto nebu koji se zove Ethena i koji je zabilježio rast od preko 50 posto u roku od samo dva sata nakon uspješnog airdropa koji je u novčanike kvalificiranih korisnika spustio tokene u vrijednosti od 450 milijuna dolara i nakon što je posljedično postalo moguće trgovati tim tokenom na vodećim centraliziranim burzama, predvođenim Binanceom.

Usput rečeno, ako želite provjeriti jeste li i vi kvalificirani za airdrop, odite na claim.ethena.fi, spojite svoj  novčanik i… Tko zna! Možda ste i vi zadovoljili uvjete. Pa o čemu se radi i zašto su svi ludi za Ethenom, osim zbog airdropa, naravno?

Riječ je o sintetičkom dolarskom protokolu koji je izgrađen na Ethereum blockchainu. Unutar svog ekosustava sadrži sintetički dolar USDe, odnosno stablecoin i instrument štednje Internet Bond. USDe ističe se svojom stabilnošću, otpornošću na cenzuru i potporom ether kolateralom. Barem tako tvrde čelnici projekta.

Lijepo sve to zvuči, no nešto je drugo privuklo korisnike da se pridruže projektu. To je, za današnje vrijeme u kriptu, nevjerojatni prinos od 25,4 posto na Ethenin stablecoin, što je rezultiralo time da je zaključana ukupna vrijednost od 1,6 milijardi dolara, prema početnoj stranici Ethena Labs. Tijekom prošlog mjeseca tržišna kapitalizacija USDe-a porasla je za 135 %, na spomenutih 1,6 milijardi, pozicionirajući ga kao peti najveći stablecoin.

Međutim, vratimo se tokenu koji je danas u glavnoj ulozi, a to je ENA, za koju bivši izvršni direktor BitMEX-a, Arthur Hayes, tvrdi da ima potencijal porasta sve do 10 USD-a. Trenutačno mu se cijena vrti oko jednog dolara. Ali prije nego što itko uskoči u taj vlak, bitno je znati da postoje znakovi koji zovu na oprez. Pa krenimo redom…

ENA je upravljački token Ethene, dakle DeFi protokola iza USDe stablecoina. Oni koji posjeduju ENA-u imaju pravo odlučivati o budućnosti protokola, baš kao što dioničari odlučuju o budućnosti tvrtke. Temelj protokola izgrađen je na kovanju i otkupu USDe-a, procesu u kojem korisnici pretvaraju svoju kriptovalutu u USDe stabilne kovanice s ciljem održavanja stabilne vezanosti za američki dolar. Taj je proces ključan za osiguranje da USDe može poslužiti kao pouzdano sredstvo razmjene na nestabilnom kripto tržištu.

I to je prvi red flag, najbitniji. Na koga vas to podsjeća? Pa naravno, na algoritamski Terrin stablecoin i s njime povezani token Lunu, koji su nakon takozvane spirale smrti završili na nuli i iz kripto prostora izbrisali i do 60 milijardi dolara korisničkih sredstava.

Hajdemo dalje. Ethena koristi ether i stejkani ether kao kolateral, osiguravajući da je svaki USDe podržan materijalnom imovinom. Ali za razliku od Tethera ili Circlea, ta materijalna imovina nije pravi dolar pohranjen na bankovni račun. I to je drugi red flag. Umjesto toga te su kriptovalute zaključane u poolovima. Uzimajući u obzir nestabilnu prirodu kriptovaluta, takav sustav uvodi nekoliko slojeva rizika, prvenstveno oko oslanjanja protokola na fluktuirajuću vrijednost Ethereuma. Da bi se to pokušalo anulirati, stabilnost protokola ovisi o strategiji poznatoj kao delta hedging. Ukratko, ako cijena ethera raste, to je u redu. Ali u slučaju da pada, Ethena postavlja kratke pozicije, dakle kladi se na pad cijene. To bi se moglo činiti kao gubitak, ali ako cijena Ethera padne, ti bi ugovori trebali dobiti na vrijednosti, nadoknađujući svaki pad vrijednosti ethera koji se drži.

Upravljački token ENA tu je kada su zbog iznenadnih hitnih slučajeva potrebne promjene u strategiji. Sve je to dio onoga što Ethena naziva mehanizmom za nagodbu izvan burze (OES), sustavom koji Etheni omogućava upravljanje svojom imovinom bez potrebe da ih drži na burzi, čime se smanjuje rizik od hakiranja ili sloma burze.

Sve u svemu, komplicirano i prilično riskantno. Barem tako djeluje na prvu. S druge strane, ovaj projekt koji naizgled uspješno kombinira centralizaciju i decentralizaciju, neki, ne samo Hayes, ocjenjuju jednim od najpotentnijih na cjelokupnoj kripto sceni.

Tržište spremno za pozitivan drugi kvartal unatoč korekcijama, izvještava Coinbase

Tržište se oporavlja nakon jučerašnjeg naglog pada