Tržište spremno za pozitivan drugi kvartal unatoč korekcijama, izvještava Coinbase

Nedavno istraživanje provedeno od strane tvrtke Coinbase navodi kako je tržište spremno za pozitivan drugi kvartal unatoč nedavnim korekcijama koje su dovele do povratka bitcoina na 65.000 dolara 2. travnja 2024., u trenutku pisanja teksta.

Prema podacima CoinMarketCapa, cijelo je kripto tržište u utorak palo za više od 5 % i sada je vrednovano na 2,48 bilijuna dolara. Unatoč padu, Coinbaseovo istraživanje tvrdi da je industrija spremna za oporavak u drugom kvartalu jer je većina prethodno identificiranih prepreka iza nas, a pozitivni faktori spremni su stupiti na scenu.

Coinbase optimističan glede utjecaja bitcoin halvinga

Coinbase potencijalni rast pripisuje nekolicini faktora, uključujući i visoko očekivan događaj bitcoin halvinga zakazan za kasnije ovog mjeseca, između 16. i 20. travnja.

Tijekom tog događaja očekuje se da će rudari primati 3.125 BTC-a u nagradama. Rudari su prethodno zarađivali 6.25 BTC-a po bloku tijekom posljednjeg halvinga 2020. godine.

David Duong i David Han, analitičari Coinbasea, napisali su u istraživanju da će smanjenje rudara pomoći smanjiti ponudu bitcoina, time pozicionirajući tržište za pozitivne povrate tijekom sljedećeg kvartala.

Što se tiče potražnje, analitičari su istaknuli da bi se 90-dnevno razdoblje pregleda koje koriste financijske kuće za provođenje dubinske analize novih financijskih proizvoda, poput spot bitcoin burzovno-trgovačkih fondova (ETF-a), moglo zaključiti već 10. travnja.

Analitičari Coinbasea kažu da neke financijske kuće poput LPL Financiala imaju razdoblje promatranja od tri mjeseca, dok druge tvrtke imaju kraće ili duže vremenske okvire za pregledavanje novih financijskih proizvoda.

Međutim, analitičari vjeruju da bi kraj tog razdoblja pregleda mogao označiti znatno povećanje institucionalnog interesa za kripto ulaganja i potencijalno srednjoročno otvoriti vrata za veći priljev kapitala u američke spot bitcoin ETF-ove.

Asset menadžeri akumulirali 500.000 bitcoina

Coinbase je istaknuo da, iako su financijske kuće kao što su Morgan Stanley (MS), Bank of America (BAC), UBS (UBS) i Goldman Sachs (GS) utjecajni čuvari bogatstva, nisu jedini entiteti u krajoliku upravljanja bogatstvom u Sjedinjenim Državama.

Prema istraživanju, nekoliko drugih platformi za upravljanje bogatstvom operira neovisno o ovim velikim financijskim institucijama, sugerirajući da, čak i ako su veće financijske kuće oprezne ili spore u usvajanju novih financijskih proizvoda poput spot bitcoin ETF-ova, postoje alternativni kanali kroz koje bi znatan kapital mogao protjecati u tržište.

Od uvođenja bitcoin ETF-ova na tržište u siječnju, asset menadžeri kao što su BlackRock, Fidelity Investments, Grayscale Investments i drugi akumulirali su 500.000 BTC-a vrijednih 35 milijardi dolara.

Institucionalni interes ostaje visok

Analitičari su također istaknuli institucionalni interes za kripto ulaganja kao još jedan faktor koji bi mogao potaknuti očekivani rast tržišta u drugom kvartalu 2024. godine.

Prema izvještaju, institucionalna potražnja za digitalnim imovinama ostaje visoka, što pokazuje razina poluga kratkih pozicija na Chicago Mercantile Exchange (CME) futuresima na bitcoin.

Futures trgovanje na burzi dostiglo je rekordnih 19.917 ugovora do 19. ožujka 2024. godine. Ta je brojka uspoređena s ukupnim otvorenim interesom za CME futurese na bitcoin od 33.196 ugovora, što je ekvivalentno 10.5 milijardi dolara.

Istraživanje je također otkrilo da je ukupna vrijednost zaključanih sredstava (TVL) u on-chain derivatima dosegnula rekordnih 3.4 milijarde dolara, iako je širi decentralizirani financijski (DeFi) TVL ostao otprilike 50 % ispod svojih prethodnih cikličkih maksimuma.

Je li ovo posljednji bitcoinov bull/bear ciklus?

Ethena je nova kripto zvijezda