CryptoQuant prognozira 112K po BTC-u u 2024.

Bitcoin ima novu ciljanu cijenu od šest znamenki za 2024., dok institucionalni priljevi preplavljuju tržište.

U novoj analizi analitičke platforme CryptoQuant predviđa se cijena od 112.000 dolara po bitcoinu još ove godine. Glavni razlog analitičari vide u pokretanju spot BTC ETF-ova u SAD-u koji su otvorili put institucionalnom kapitalu.

Prema podacima CryptoQuanta, tržište bitcoina zabilježilo je 9,5 milijardi dolara spot ETF priljeva u mjesec dana, što potencijalno povećava realiziranu kapitalizaciju za 114 milijardi dolara godišnje. A to bi podiglo realiziranu kapitalizaciju s 451 na 565 milijardi dolara.

Analiza uzima u obzir omjer tržišne i realizirane kapitalizacije (mjeru aktivnih tokena po njihovoj posljednjoj trgovanoj cijeni) kao potencijalnu oznaku vrha za bitcoin, što dovodi do cijene od 112 tisuća dolara. Naime, pri toj cijeni omjer bi bio na razini 3,9, koja je povijesno označavala cjenovni vrh.

Što se iznosa u slučaju najgoreg scenarija tiče, iz CryptoQuanta predviđaju razine od 55 do 59 tisuća dolara ove godine. Generalno, ciljane cijene BTC-a za nadolazeću godinu znatno variraju, od analitičara do analitičara, ali bikovske kulminacije u ovoj 2024. teško da neće biti.

Optimizam u prognozama

Posljednjih je dana više glasova poduprlo narativ o novom vrhuncu svih vremena, koji bi se potencijalno mogao dogoditi čak i prije događaja prepolavljanja, odnosno halvinga, koji je sada udaljen nešto više od dva mjeseca.

Među njima je Adam Back, izvršni direktor bitcoin tehnološke tvrtke Blockstream i jedan od ranih programera involviranih u razvoj BTC blockchaina. Back tako smatra da bi BTC čak mogao probiti šesteroznamenkastu granicu prije halvinga.

Iz investicijske kompanije Mechanism Capital pak predviđaju porast cijene do raspona od 50-60 tisuća dolara unutar tekućeg mjeseca, s potencijalom za novu najveću vrijednost svih vremena (ATH) do ožujka.

Ovakvo pozitivno raspoloženje proizlazi iz njihove analize znatnih tokova potražnje, za koje se očekuje da će prožeti tržište bitcoina tijekom godine, a koju procjenuju u rasponu od 40 do čak 130 milijardi dolara.

I iz Mechanism Capitala naglašavaju značaj spot BTC ETF-ova, koji će, smatraju, dodatno povećati potražnju, potencijalno dosežući dnevne priljeve od 100 do 200 milijuna dolara ili više tijekom sljedećih mjeseci.

Velik interes za drugo izdanje Solana mobitela

BTC ETF-ovi sada drže više od 10 mlrd USD u AUM-u