BlackRock i Fidelity ETF-ovi najbolji debitanti u ETF povijesti

Nakon manje od mjesec dana trgovanja devet spot bitcoin ETF-ova, isključujući Grayscaleov GBTC, sada drže više od 200 tisuća bitcoina u imovini pod upravljanjem.

Devet novih ETF-ova prikupilo je 203.811 bitcoina (9,5 milijardi dolara) zaključno s jučerašnjim zatvaranjem tržišta. Da to stavimo u kontekst, ETF-ovi sada drže gotovo 1 % ukupne ponude bitcoina od 21 milijun BTC-a.

To je više od 190.000 BTC-a koliko posjeduje softverska tvrtka MicroStrategy, bitcoin bika Michaela Saylora, više od tri puta nego što u riznici ima izdavatelj USDT stablecoina Tether i više od svih javno izlistanih BTC rudarskih kompanija zajedno.

Podsjetimo, radi se o ETF-ovima koji su odobreni 11. siječnja, a iza njih stoje BlackRock (IBIT), Fidelity (FBTC), Bitwise (BITB), Ark 21Shares (ARKB), Invesco (BTCO), VanEck (HODL), Valkyrie (BRRR), Franklin Templeton (EZBC) i WisdomTree (BTCW).

BlackRockov IBIT spot bitcoin ETF vodi s više od 80.000 BTC-a (3,7 milijarde USD) u imovini pod upravljanjem, dok je Fidelityjev FBTC drugi najveći s više od 68.000 BTC-a (3,2 milijarde USD), prema podacima BitMEX Researcha.

IBIT nadmašio GBTC

Ali ono što posebno treba naglasiti jest da su IBIT I FBTC vodeći među 25 najboljih novoodobrenih ETF-ova nakon mjesec dana trgovanja, prema analitičaru Bloomberga, Ericu Balchunasu. A ne treba zaboraviti spomenuti ni da im je s obzirom na datum lansiranja ostalo još dva dana trgovanja.

Dakle, BlackRock i Fidelity spot bitcoin ETF-ovi inkasirali su više imovine u svom prvom mjesecu trgovanja od bilo kojeg ETF-a pokrenutog u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednjih 30 godina, koliko ti proizvodi postoje.

I ono što je također bitno jest da je BlackRockov IBIT u četvrtak sam nadmašio Grayscaleov bitcoin fond u obujmu trgovanja, generirajući 481,6 milijuna dolara u usporedbi s GBTC-ovih 373,9 milijuna dolara.

Dakle, drugim riječima, sada sami IBIT može kompenzirati odljeve iz Grayscalea, koji su dobrim dijelom bili razlog zašto je cijena BTC-a potonula nakon odobrenja ETF-ova.

Naime, imovina koju drži Grayscaleov GBTC fond pala je za gotovo 25 %, s oko 619.000 BTC-a (28,8 milijardi dolara) na 469.000 BTC-a (21,8 milijardi dolara) od 11. siječnja, prema podacima CoinGlassa.

Tu treba biti iskren pa reći da to i jest najvjerojatniji razlog zašto ETF-ovi BlackRocka i Fidelityja bilježe priljeve svakog dana trgovanja od pokretanja, što je Balchunas opisao kao: “Doslovno bez presedana.”

Bitcoin dosegnuo 45 tisuća dolara usred Coinbaseovog prijenosa 4069 BTC-a

Krenulo je! BTC u dva dana skočio za 5000 USD! Hoće li za vikend preko 50k?