Ether gleda prema cijeni od 3000 dolara

Nedavni zastoj Solana blockchaina koji je uzrokovao privremeni prekid usluge koincidirao je sa snažnim kretanjem cijene ethera.

Ether je tako u utorak skočio i dotaknuo 2400 dolara, što je analitičare potaknulo na špekulacije da je vodeći blockchain pametnih ugovora napokon pred cjenovnim probojem prema 3000 dolara, a možda i više.

I dok se cijena ethera nije uspjela zatvoriti iznad 2350 USD u posljednjih 15 dana, ovaj bi proboj, smatraju neki trgovci, mogao biti naznaka znatnije promjene trenda. A ako se odmaknemo od čisto tehničkih analiza, i one fundamentale sugeriraju da je skok vrlo lako moguć.

A razloga je nekoliko. Recimo, jučerašnji prekid rada Solane ponovno je otvorio diskusije ne samo oko problema tog blockchaina nego i oko poteškoća s kojima se suočavaju i svi ostali Ethereumovi konkurenti u održavanju normalnog rada prilikom najvećeg prometa, odnosno transakcija.

Iako je skuplji i sporiji, Ethereumu se zaustavljanja rada ne događaju, a te njegove minuse dobrim dijelom kompenziraju layer 2 rješenja. A to, unatoč popularnosti nekih novih projekata, očigledno percipiraju i korisnici.

Naime, podaci kažu da, što se tiče dApp depozita ili ukupne zaključane vrijednosti (TVL), Ethereum drži znatnih 57,8 % tržišnog udjela, s 34,8 milijardi dolara. Ako su uključena layer 2 rješenja, kao što su Polygon, Optimism i Arbitrum, dominacija ide i na 67,4 %.

Raste i staking, što naravno utječe na oskudnost, pa potom i cijenu. Što je manje trenutačno dostupnih kovanica, to je veći utjecaj na cijenu kada potražnja poraste. Nedavni neto tokovi ethera pokazuju da su rezerve na burzama pale na najniže razine u više od godinu. 

Rastući ukupni depozit u stakingu smatra se bikovskim za cijenu ETH-a. Podaci iz StakingRewardsa otkrivaju rekordnih 29,6 milijuna ETH-a trenutačno zaključanih u stakingu, u odnosu na 28,9 milijuna prije mjesec.

A što se ranije spomenutih manjkavosti tiče, Ethereum na tome radi. Danas je tako Dencun nadogradnja postavljena na treću, ujedno i posljednju test mrežu prije implementacije na mainnet. Točan datum se još ne zna, no insajderi spominju početak ili sredinu ožujka.

Ukratko, najočekivanija značajka Dencuna jest uvođenje Proto-Dankshardinga, procesa koji ima za cilj povećati propusnost i skalabilnost Ethereumovih transakcija. Vidjet ćemo kako će to izgledati kada dođe na glavnu mrežu, no Dencun bi mogao znatno pogurati ether.

I za kraj, ključna je potražnja. Dakle, uspon ethera na razinu od 3000 dolara ovisi o znatnoj podršci investitora. A tu postoji još jedan važan potencijalni katalizator. Naravno, spot Ethereum ETF-ovi.

Tako bi ETF-ovi, baš kao i nedavni od bitcoina, ulagačima ponudili reguliran i pristupačan način izlaganja Ethereumu bez složenosti izravnog vlasništva kriptovalute, što bi moglo otključati val institucionalnih i maloprodajnih ulaganja.

Analitičar Bloomberga, James Seyffart, očekuje daljnje odgode odobrenja u nadolazećim mjesecima. Ali, prema Seyffartu, žarišna točka za Ethereum spot ETF-ove trenutačno se vrti oko 23. svibnja, što je krajnji rok za odobrenje ili konačno odbijanje VanEckove aplikacije.

MicroStrategy ponovno kupio BTC

“Bankrot američkih banaka gurnut će cijenu BTC-a u nebo”