“Bankrot američkih banaka gurnut će cijenu BTC-a u nebo”

Licitiranje cijenom bitcoina od milijun dolara vraća se u kripto prostor, s obzirom na to da se regionalni bankarski sektor Sjedinjenih Država suočava s mogućom, pa i vjerojatnom krizom.

Gotovo godinu otkada je više banaka, Silicon Valley, Silvergate i Signature, propalo, kupac ove potonje mogao bi završiti na sličan način. New York Community Bancorp ( NYCB) pao je 60 % od početka godine do danas, a više od 40 posto u samo jednom danu.

U nečemu što bi moglo završiti kao svojevrsna doza deja vua, izvedba banke izaziva uzbunu, a spomenuta činjenica da je upravo NYCB prošle godine preuzeo propalu kripto banku Signature nije zaboravljena u kripto krugovima.

Postavlja se pitanje je li regionalna bankarska kriza ikada doista završila? A u tom kontekstu bitno je naglasiti da će se za otprilike mjesec dana završiti Fedov hitni program zajmova za regionalne banke. Što onda znači da možemo samo nagađati, ali možemo se i podsjetiti kako je bilo prije godinu dana.

Naime, u ožujku 2023. bitcoin je doživio naglu volatilnost, odnosno skok, jer su se regionalne banke počele raspadati domino efektom koji je na kraju naveo Federalne rezerve da se umiješaju s Programom financiranja banaka (BTFP).

Powell će uključiti printer novca

Program traje godinu dana i prema planovima ne bi trebao biti obnovljen. A to bi, smatraju neki, uključujući Arthura Hayesa, bivšeg izvršnog direktora BitMEX-a, moglo biti poligon za ponavljanje povijesti.

Hayes previđa da će situacija s NYCB-om, odnosno naznake da je bankrot na horizontu, natjerati čelnika FED-a, Jeromea Powella, da ponovno uključi printer novca u pokušaju da spasi ne samo NYCB nego i sektor američkih regionalnih banaka općenito.

A to će, kaže Hayes, gurnuti cijene kripta u nebo, a bitcoin dovesti na razine od milijun dolara po komadu. Treba reći kako ova Hayesova prognoza nije nova, a nije ni jedini koji zaziva tu cifru.

JAN3 CEO i bivši CSO Blockstreama, Samson Mow, ima isto predviđanje. Međutim, dok Hayes smatra da će rast bitcoina potaknuti ekonomske neizvjesnosti, Mow kao glavne katalizatore za eksploziju vodeće kriptovalute vidi u spot bitcoin ETF tržištu i nadolazećem halvingu.

Ether gleda prema cijeni od 3000 dolara

Zašto je Bittensorov TAO hit AI token? Analiza!