“Dominacija tethera loša je za kripto”

Sve veća dominacija stablecoina tethera (USDT) loša je za širi kripto ekosustav, smatraju analitičari JPMorgana.

U istraživačkom izvješću iz tog bankarskog diva tako pišu da sve veću koncentraciju imovine u tetheru tijekom prošle godine smatraju negativnom za sektor stablecoina i kripto ekosustav općenito.

Naime, stablecoini su suočeni s regulatornim rizikom i snažnim pritiskom u više jurisdikcija, a tether je uglavnom u opasnosti, s obzirom na nedostatak regulatorne usklađenosti i transparentnosti te kompanije.

Međutim, postoji prilika za druge stabilne kovanice jer bi izdavatelji koji su više usklađeni s postojećim propisima mogli imati koristi od bilo kakvog suzbijanja tethera i preuzeti tržišni udio, kažu analitičari JPMorgana.

Primjerice, USD Coin (USDC), koji je podnio zahtjev za prodajom dionica javnosti u SAD-u, mogao bi biti jedan takav korisnik jer se čini da se želi proširiti na razne jurisdikcije i proaktivno se priprema za nadolazeće propise o stablecoinu.

Circleov potez da postane tvrtka javno izlistana na burzi došao je dan nakon što je SEC odobrio niz spot bitcoin ETF-ova . Očekuje se da će se inicijalna javna ponuda dionica održati nakon što SEC dovrši proces pregleda, ovisno o tržišnim i drugim uvjetima.

Iz JPMorgana primjećuju da je tether nedavno zabilježio znatan rast kapitalizacije i tržišnog udjela, uz široko prihvaćanje na centraliziranim kripto burzama i platformama za decentralizirano financiranje (DeFi). 

Prošlog je tjedna izdavatelj tog stablecoina izvijestio o rekordnih 2,85 milijardi dolara dobiti za prethodni kvartal, navodeći da je njegov vodeći token gotovo dosegao tržišnu kapitalizaciju od sto milijardi dolara.

Taj je stablecoin također imao koristi od turbulencija konkurenata kao što su spomenuti USDC i Binanceov BUSD, navodi se u izvješću.

Celsius će vjerovnicima podijeliti tri milijarde dolara u kriptu dok izlazi iz stečaja

Stiže li bitcoinov novi ATH prije ili poslije halvinga?