Analitičari JPMorgana o Grayscale ETF-u

Cijena bitcoina mogla bi se suočiti s dodatnim silaznim pritiskom u nadolazećim tjednima ako ulagači Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC) nastave uzimati dobit, smatraju analitičari JPMorgana.

Nakon što je GBTC prošlog tjedna pretvoren u spot bitcoin ETF, u samo je nekoliko dana trgovanja zabilježio odljeve u vrijednosti od preko 1,5 milijardi dolara. Analitičari JPMorgana procjenjuju da bi moglo doći do tri milijarde dolara odljeva jer će spekulativni ulagači vjerojatno uzeti profit.

To će, naravno, staviti dodatan pritisak na cijenu bitcoina u nadolazećim tjednima, smatraju iz američkog bankarskog diva. Naime, GBTC investitori tijekom prošle godine kupovali su dionice fonda sa znatnim popustom u odnosu na neto vrijednost imovine, odnosno BTC-a.

Pogotovo je to uzelo maha nakon što je postalo izvjesno da će američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) vrlo vjerojatno odobriti Spot BTC ETF-ove, pa samim time i konverziju GBTC-a u ETF.

Odljevi iz GBTC-a također stvaraju dodatni pritisak na fond da smanji svoje naknade, rekli su analitičari, ponavljajući svoje mišljenje da je trenutačna naknada od 1,5 % previsoka u usporedbi s drugim Spot Bitcoin ETF-ovima.

GBTC riskira daljnje odljeve, čak i ako za neke institucionalne ulagače naknade nisu jedini razlog za razmatranje kada odlučuju hoće li prijeći na jeftinije Spot Bitcoin ETF-ove, primijetili su analitičari.

Izgledi za odobrenje Spot Ethereum ETF-ova

“Likvidnost i dubina tržišta također su rizik za GBTC jer ako drugi Spot Bitcoin ETF-ovi uspiju dosegnuti kritičnu masu u smislu veličine i likvidnosti, to bi moglo prouzročiti da dodatnih 5 do 10 milijardi dolara napusti GBTC.”

Analitičari JPMorgana dotaknuli su se i izgleda za odobrenje Spot Ethereum ETF-a i kažu da ne vide više od 50 % šanse za odobrenjem do svibnja, prvog roka Komisije za vrijednosne papire i burzu za donošenje odluke o neriješenim zahtjevima za takve proizvode.

Naime, iz JPMorgana su skeptični da će SEC klasificirati Ethereum kao robu već u svibnju. Razlog je, prema njima, prelazak Ethereuma s proof-of-work-a na proof-of-stake konsenzus i negativan utjecaj koji je taj prijelaz imao na decentralizaciju Ethereuma.

“Ethereum izgleda sličnije drugim kriptovalutama koje SEC smatra vrijednosnim papirima”, rekli su analitičari.

Nadalje, tekuće tužbe koje je pokrenuo SEC protiv kripto burzi koje nude usluge stakinga za proof-of-stake blockchainove, uključujući Ethereum, čine spot odobrenje Ethereum ETF-a izazovnijim barem dok se te tužbe ne riješe, zaključuju iz JPMorgana.

Analitičari predviđaju veliki uzlazni trend za Solanu do ožujka

Što su donijeli BTC ETF-ovi u prvih 6 dana trgovanja?