BlackRock aplicirao za spot BTC ETF

Jedinica iShares najvećeg svjetskog upravitelja imovinom BlackRocka podnijela je dokumentaciju Komisiji za vrijednosnice i burzu (SEC) za formiranje spot bitcoin (BTC) ETF-a.

Imovina iShares Bitcoin Trus trebala bi se “prvenstveno sastojati od bitcoina koje drži skrbnik u ime Trusta”, navodi se u prijavi. Taj će skrbnik biti, zanimljivo, kripto burza Coinbase (COIN), dodajese u podnesku.

BlackRock ovaj bitcoin burzovni fond (ETF), planira koristeći potencijalno revolucionarno partnerstvo sa spomenutim Coinbaseom ali i burzom NASDAQ-om što cijeloj priči daje dodatni legitimitet.

Naime, sudjelovanje NASDAQ-a moglo ublažiti strahove SEC-a o mogućim manipulacijama cijenama. Takva zabrinutost bila je ključna u SEC-ovom odbijanju prethodnih prijava za bitcoin spot ETF.

Iako je odobrio brojne bitcoin ETF-ove temeljene na terminskim ugovorima, SEC je dosada odbijao pokušaje drugih društava za upravljanje fondovima da otvore spot bitcoin ETF-ove, uključujući one Grayscalea, VanEcka, WisdomTree-a i Ark Investa.

BlackRock, međutim, SEC-u možda neće biti tako lako odbiti. Uz navedene adute, prvenstveno u vidu NASDAQ-a radi se o najvećem svjetski upravitelj imovinom s više od 10 bilijuna dolara u imovini pod upravljanjem (AUM).

A uz ogromnu količinu kapitala, kao što znamo, dolazi i značajan društveni utjecaj, pa tako tvrtka i njen izvršni direktor Larry Fink imaju političku moć koja bi se mogla mjeriti s onom SEC-a i njegovog čelnika Garyja Genslera.

I iako se nastojanje BlackRocka da pokrene promptni BTC proizvod u velikoj mjeri smatra pozitivnim za institucionalno prihvaćanje kripta, drugi su sugerirali da bi odobrenje bilo šamar onima koje je Komisija za vrijednosne papire Sjedinjenih Država dosada odbila

Bilo kako bilo, ono što angažman BlackRocka svakako pokazuje jest da je bitcoin i dalje interesantna imovina za najveće svjetske financijske institucije.

BTC dominacija na rekordnim razinama

BlackRockov spot BTC ETF najbolja stvar za bitcoin?