Slijedi velika rasprodaja BTC-a?

Ukupna količina bitcoina (BTC-a) koja se drži u Binanceovim novčanicima naglo je porasla u posljednja četiri tjedna, preokrenuvši odljev viđen nakon kolapsa FTX-a u studenom.

Podaci koje prati tvrtka za analitiku blockchaina Glassnode pokazuju da je stanje u novčanicima Binancea poraslo za više od 52.000 BTC-a (1,5 milijardi dolara) u četiri tjedna, podigavši ​ukupan broj na 692.880 BTC. 

Porast BTC-a na Binanceu mogao bi značiti obnovljeno povjerenje ulagača u sposobnost centraliziranih burzi da čuvaju sredstva sigurnima.

Povjerenje ulagača narušeno je krajem prošle godine nakon kolapsa FTX-a, nekadašnje treće najveće svjetske burze kriptovaluta. Binance se također našao pod pritiskom nakon što je FTX propao, što je potaknulo investitore da preuzmu izravno skrbništvo nad svojim kovanicama. 

U tri tjedna koja su prethodila danu 19. prosinca, broj bitcoina na Binanceu pao je za gotovo 88.000, na 580.357 BTC-a. Prema Markusu Thielenu, voditelju istraživanja i strategije u Matrixportu, nagli porast BTC-a na Binanceu mogao bi biti i loša vijest za tržište.

„Velike količine bitcoina koje se premještaju na burze općenito znače da su spremni za prodaju“, kaže Thielen.

„Vidjeli smo novčanike koji se nisu koristili deset godina kako se iznenada bude i premještaju bitcoin. To bi mogao biti znak da dugoročni vlasnici misle da bi cijene mogle biti ograničene na 30.000 dolara“, dodao je Thielen.

Analitičar Tom Dunleavy sugerirao je drukčije, rekavši da porast proizlazi iz potražnje za dolarskim alternativama. „Za mene je to samo veći, obnovljeni interes za BTC kao sredstvo jer nastavljamo viđati znakove borbe s bankama u SAD-u i više interesa za dolarskim alternativama“.

Bitcoin je ojačao u ožujku usred bankrota više banaka u SAD-u, potvrdivši svoju privlačnost i pozicionirajući se kao zaštita od tradicionalnog financiranja. 

Treba reći kako Binance, s najvećim obujmom trgovanja od svih burza (samo u posljednja 24 sata zabilježeno je više od deset milijardi dolara), predstavlja izuzetak. Druge velike burze zapravo su smanjile količinu BTC-a ili su zabilježile beznačajna povećanja stanja.

Bluesky sve popularniji

Sotheby’s pokreće NFT tržište