„Banka Signature zatvorena je kako bi se poslala antikripto poruka“

Bivši kongresmen i čovjek koji stoji iza Dodd-Frankovog zakona, Barney Frank, rekao je da je Signature Bank djelomično zatvoren kako bi se napala industrija digitalne imovine.

Bivši zastupnik, član uprave Signature Bank, rekao je u intervjuu za CNBC da su regulatori ciljali na banku kako bi poslali “antikripto poruku”. “Mislim da je dio razloga zašto se zatvaranje dogodilo taj da su regulatori željeli poslati vrlo snažnu poruku protiv kripta”, rekao je Frank.

Podsjetimo, njujorška regulatorna tijela odlučila su u nedjelju naglo zatvoriti kripto prijateljsku Signature banku navodeći kao razlog sistemske rizike, što je iznenadilo upravu tvrtke, prema izvješću Bloomberga.

To je treća najveća propast banke u povijesti SAD-a. Regulatori još nisu dali daljnje obrazloženje za zatvaranje banke.

Taj je potez uslijedio nakon što je Silicon Valley Bank (SBV), prema kojoj su izložene brojne kripto kompanije otišla u povijest nakon što je nekoliko dana prije pretrpjela povlačenja sredstava klijenata od 42 milijarde dolara. 

Kripto tvrtke isključene iz tradicionalnog financijskog sustava

Signature banka davala je kripto tvrtkama kredite. Najveća američka burza digitalne imovine Coinbase objavila je u petak da ima korporativni gotovinski saldo od oko 240 milijuna dolara kod Signature banke. 

Izdavatelj stablecoina i kriptobrokerska tvrtka Paxos priznala je da drži 250 milijuna dolara u Signature banci. Gašenje Signature sada znači da su mainstream kripto tvrtke ponovno isključene iz tradicionalnog financijskog sustava.

Pogotovo su pogođene kripto mjenjačnice kojima su banke potrebne kako bi njihovi klijenti mogli kupovati imovinu poput bitcoina i unovčavati je u američkim dolarima. Podsjetimo prošlog tjedna je osim SBV-a vrata zatvorila i Silvergate banka, također okrenuta kripto sektoru.

Treba reći i kako je sigurno da Barney Frank zna o čemu priča jer je bio jedan od ljudi koji su stajali iza Dodd-Frankovog zakona, kojim su revidirani američki bankovni propisi kako bi se spriječio još jedan globalni krah nakon financijske krize 2007.-2008.

Bidenova administracija inzistirala je na tome da potez zaštite štediša u slučaju Signaturea (poznat kao iznimka radi sistemskog rizika) nije “spašavanje” i da porezni obveznici neće snositi nikakav teret. Ali intervenciju su drugi opisali upravo na ovaj način.

Primjerice The Wall Street Journala, koji ju je nazvao “de facto spašavanjem bankarskog sustava”.

Intervju tjedna, Marko Rakar – financijski i IT stručnjak

Circle i USDC su stabilni