Snažan pad ulaganja u kripto

Izvješće blockchain platforme Blockdata naglašava uzastopne tromjesečne padove u financiranju kroz 2022., nakon procvata financiranja fondova rizičnog kapitala (VC-a) u širem prostoru Weba3 u 2021.

Prema izvješću, posljednje tromjesečje 2022. bilježi pad od 34 % u odnosu na treće tromjesečje 2022. Četvrto je tromjesečje još drastičnije palo u usporedbi s prvim i drugim, bilježeći minus od 67, odnosno 53 %.

VC finaniciranje padalo je dakle svakog tromjesečja, s rekordnih 11 milijardi dolara ulaganja i 692 zaključena ulaganja početkom 2022. Blockdata ukazuje na nekoliko čimbenika odgovornih za pad financiranja VC-a povezanog s kriptom i blockchainom prošle godine.

Kolaps ekosustava Terra u svibnju 2022., u iznosu od 60 milijardi dolara, ističe se kao događaj-okidač koji je doveo do kasnijeg bankrota tvrtki za pozajmljivanje kriptovaluta, Three Arrows Capitala i Celsiusa.

Implozija FTX-a u studenom 2022. dodatno je utjecala na volatilnost u sektoru, dok su globalni makro uvjeti na tržištima kapitala pod utjecajem rastućih kamatnih stopa i inflacije također igrali ulogu u padu ulaganja investitora rizičnog kapitala.

Blockdata ipak ističe i neke pozitivne podatke. Tu je povećanje količine sklopljenih poslova prošle godine za 35 % u usporedbi s 2021. Tvrtka sugerira da, unatoč smanjenju ulaganja rizičnog kapitala, ulagači još žele financirati tehnologije, aplikacije i startupove temeljene na blockchainu.

U izvješću se navodi da se ulaganja rizičnog kapitala pomiču prema nevolatilnim inovacijama, uključujući međulančane mostove, plaćanja i doznake, kreditiranje, decentralizirane autonomne organizacije, upravljanja imovinom i upravljanja digitalnim identitetom.

Coinbase Ventures identificiran je kao jedan od najaktivnijih korporativnih VC investitora do 2022., a sudjelovao je u 13 različitih krugova financiranja blockchain i kripto startupa.

Coinbase gradi vlastiti blockchain

MMF ponovno upozorava na kripto