MMF ponovno upozorava na kripto

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je priopćenje za javnost u kojem detaljno opisuje raspravu svog izvršnog odbora o dokumentu nazvanom Elementi učinkovite politike za kripto imovinu.

Navedeni dokument sadrži pitanja zemalja članica MMF-a o rizicima, ali i prednostima kripto imovine, kao i prijedloge kako razviti odgovarajuću politiku kao odgovor na takve zabrinutosti. Naravno, dokument je uglavnom anti-kripto konotiran, pa se tako između ostalog navodi:

„Napori da se uspostave učinkovite politike za kripto imovinu postali su ključni politički prioritet vlasti, usred neuspjeha raznih burzi i drugih aktera unutar kripto ekosustava, kao i kolapsa određene kripto imovine. Ne poduzimati ništa neodrživo je jer bi se kripto imovina mogla nastaviti razvijati unatoč trenutačnom padu.“

Posljednja rečenica govori puno o sentimentu MMF-a, koji se osjeća ugroženim rastom kripto sektora, čini se. Upotreba konstrukcije „mogla bi se nastaviti razvijati“ vrlo je zanimljiva, s obzirom na to da će se kripto sigurno nastaviti razvijati. Sama količina razvoja koji se odvija u sektoru to će i osigurati.

Priopćenje za tisak dalje navodi devet elemenata koji će se morati riješiti kako bi se mogao postaviti sveobuhvatan regulatorni okvir kripta.

Prva od tih točaka posebno je zanimljiva jer naglašava potrebu za očuvanjem monetarnog suvereniteta i zahtijeva da se kripto imovini ne dodijeljuju službene valute ili status zakonitog sredstva plaćanja.

Ovdje se vjerojatno aludira na Salvador koji je već uveo bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja, ali i na neke druge zemlje ili regije koje bi mogle razmisliti o tome. MMF je iznio i svoju zabrinutost da bi široko usvajanje kripto imovine moglo potkopati učinkovitost monetarne politike.

Čini se kako je MMF shvatio da mu je potreban široki konsenzus članica kako bi mogao izvršiti veći pritisak na kripto. Pokušaj discipliniranja Salvadora nije prošao, a mogućnost rasta kripto tržišta ove ili sljedeće godine, pa onda i sve snažnija adopcija, čini se, jako brinu MMF.

Snažan pad ulaganja u kripto

Dječje bolesti Coinbaseovog Basea