SEC planira restriktivne promjene za kripto tvrtke

SEC bi time otežao kripto tvrtkama da budu kvalificirani skrbnici ili tvrtke koje drže imovinu klijenata za upravitelje novcem, poput hedge fondova.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) planira predložiti izmjene pravila koje bi hedge fondovima, privatnim kapitalnim tvrtkama i mirovinskim fondovima otežale rad s kripto tvrtkama, izvijestio je Bloomberg.

Prema izvješću Bloomberga koje se poziva se na “izvore upoznate s tim pitanjem”, regulator radi na nacrtu prijedloga koji bi otežao kripto tvrtkama da drže digitalnu imovinu u ime svojih klijenata kao “kvalificirani skrbnici”.

To bi zauzvrat moglo utjecati na mnoge hedge fondove, privatne kapitalne tvrtke i mirovinske fondove koji rade uz takve kripto tvrtke. Prema izvješću, peteročlano vijeće SEC-a glasovat će 15. veljače o tome hoće li prijedlog ići u sljedeću fazu.

Dok SEC raspravlja o tome što bi se trebalo zahtijevati da bi se bio kvalificirani skrbnik kriptovaluta od ožujka 2019., izvori kažu da nije jasno koje specifične promjene američki financijski nadzornik traži.

Moguće je da će neke kripto tvrtke, ako priejdlog proše, možda morati premjestiti digitalnu imovinu svojih klijenata negdje drugdje. U izvješću se dodaje da bi te financijske institucije mogle biti podvrgnute “iznenadnim revizijama” u vezi s njihovim skrbničkim odnosima.

Vijest o glasovanju zakazanom za srijedu dolazi nakon izvješća Reutersa od 26. siječnja u kojem se sugerira da će SEC uskoro progoniti investicijske savjetnike s Wall Streeta zbog načina kako su svojim klijentima ponudili skrbništvo nad kriptovalutama.

Američko regulatorno tijelo pojačano kontrolira industriju kriptovaluta nakon kolapsa burze FTX. Nakon što je sankcioniralo kripto burzu Kraken s 30 milijuna dolara kazne i zabranilo joj pružanje usluga stakena jučer se na udaru našao Paxos, izdavatelj trećeg najvećeg stablecoina BUSD-a.

Što su Bitcoin Ordinali?

Što slijedi za Binance i BUSD?