Američki političari guraju kripto

Teksaški senator Ted Cruz u Senatu je predstavio mjeru kojom se zagovaraju kripto plaćanja unutar područja Capitola, što je znak kontinuiranog fokusa republikanaca na pravila vezana uz digitalnu imovinu.

Nova bi se direktiva odnosila na dužnosnike zadužene za nadzor svakodnevnih operacija unutar Zastupničkog doma i Senata, potičući ih da rade s trgovcima koje će prihvatiti digitalnu imovinu kao plaćanje za robu i usluge prehrane.

Prijedlog se odnosi na područja Capitola gdje bi digitalna plaćanja mogla funkcionirati, poput suvenirnica ili automata za prodaju. Prošlog studenog, Cruz se zalagao za usvajanje kriptovaluta kao što je bitcoin kao oblika plaćanja u zgradama Capitola.

Promjene su iznesene u takozvanoj istovremenoj rezoluciji, koja se općenito koristi za izradu ili izmjenu pravila koja se odnose na oba doma. Iako ne treba predsjednikov potpis da stupi na snagu, mjeru bi ipak trebali odobriti i Zastupnički dom i Senat.

Potez Teda Cruza uslijedio je nakon osnivanja Pododbora za digitalnu imovinu, financijsku tehnologiju i inkluziju ranije ovog mjeseca. Kao dijelu Odbora za financijske usluge Predstavničkog doma, jedan od njegovih glavnih ciljeva je uspostaviti “jasna pravila puta među federalnim regulatorima”.

Cruz nije jedini koji lobira za kripto

Kada je kongresmen Patrick McHenry prošlog mjeseca imenovan predsjednikom Odbora za financijske usluge Predstavničkog doma, izjavio je da će razvoj “sveobuhvatnog regulatornog okvira za ekosustav digitalne imovine” biti njegov središnji fokus.

Inače, s vremenom je Teksas postao žarište aktivnosti za rudarenje kriptovaluta poput Bitcoina, industrije koju je Cruz uvelike prihvatio. Nakon što je prošlog ljeta posjetio pogon za rudarenje, senator je rekao: “Ponosan sam što vodim borbu za kriptoindustriju u Senatu.”

Njegovo lobiranje za kripto traje već neko vrijeme. U kolovozu 2021. Teksašanin je izrazio podršku za izmjenu zakona o infrastrukturi u iznosu od 1 bilijuna dolara kojim bi se kripto tvrtke bez skrbništva, poput rudara bitcoina, izuzele od zahtjeva za prijavu poreza.

No, nije Cruz jedini sanžno pro-kripto nastrojeni političar. Wendy Rogers, senatorica Arizone, pokrenula je prijedloge zakona koji se tiču kriptovaluta, uključujući onaj koji ima za cilj progurati bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja u toj saveznoj državi. 

Kada bi taj zakon bio usvojen bitcoin bi imao isti status kao dolar. U nedavnom tweetu, Rogers je citirala podatke investicijske tvrtke Goldman Sachs koji kažu da je BTC imovina s najboljim rezultatima na svijetu.

Tvrtka za analitiku Glassnode izdaje upozorenje za bitcoin

SEC odbio izdati dozvolu još jednom spot BTC ETF-u