Salvador otplatio dug od 800 milijuna dolara unatoč glasinama o bankrotu zbog BTC-a

Predsjednik Salvadora, Nayib Bukele, osvrnuo se na kritike upućene zbog usvajanja bitcoina kao legalnog sredstva plaćanja u toj državi.

Prema tvitu koji je objavio predsjednik Salvadora, zemlja je podmirila dug od 800 milijuna dolara s kamatama. Prije se to smatralo nemogućim bez traženja pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Predsjednik Bukele bio je više nego iznenađen onime što je nazvao stotinama članaka koje su napisali vodeći mediji u kojima se navodi da Salvador neće moći isplatiti svoj dug. Obveznice su dospijevale 24. siječnja 2023. godine, a namirenje se dogodilo prije roka.

Bukele je istaknuo nekoliko primjera tih članaka. Prozvao je tako španjolsku novinsku platformu El Pais, vrlo cijenjenu novinsku kuću koja je ekvivalent Washington Posta u SAD-u, kao i The Times u UK-u.

U člancima se navode sumnje da će Salvador moći podmiriti svoje dužničke obveze i to se povezuje s padom cijene BTC-a. Članci su pokrivali i nezadovoljstvo MMF-a bitcoinom kao zakonskim sredstvom plaćanja u Salvadoru, a isticalo se i smanjenje kreditnog rejtinga od Fitcha.

Bukele je također skrenuo pozornost na srpanjsku objavu na cijeloj stranici NY Timesa, koja je po njegovom mišljenju pomogla u stvaranju narativa da će Salvador propasti. Kaže da je pokušao demantirati te navode.

Prema Bukeleu, u suprotnosti sa stotinama novinskih kuća koje su objavile da će Salvador bankrotirati, samo je jedna novinska kuća, kolumbijski Semana.com, izvijestila da je njegova zemlja isplatila dug.

Bukele je inače 18. 11. najavio kupnju jednog BTC-a dnevno, koristeći strategiju usrednjavanja troškova u dolarima kako bi smanjio utjecaj volatilnosti bitcoina na gospodarstvo zemlje. Isto tako, treba reći da je, unatoč Bukeleovom optimizmu, država u debelom minusu zbog BTC-a.

Salvador navodno drži 2.381 BTC po prosječnoj kupovnoj cijeni od 43.357 dolara. Međutim, i ta je procjena vrlo okvirna jer se taj iznos ponajprije temelji na razdoblju kada je Bukele najavljivao ulaganja u BTC, s obzirom na to da su adrese novčanika nepoznate i neprovjerljive na blockchainu.

Kineska Nova godina gura BTC iznad 25K?

Zaradite BTC slušajući podcaste