Cardano se oporavlja od prekida rada

Anomalija je tijekom vikenda navodno uzrokovala prekid veze i ponovno pokretanje otprilike polovice Cardanovih čvorova koji proizvode blokove, a glavni se uzrok još istražuje.

Cardano stake pool operateri (SPO) i korisnici prijavili su da je barem polovica čvorova (nodes) za mrežu nakratko isključena tijekom vikenda. Unatoč trenutačnoj degradaciji, Cardanov blockchain oporavio se bez vanjske intervencije. 

Kao što je objašnjeno u matičnoj kompaniji Cardana, Input Output Globalu, takvi prolazni problemi uzeti su u obzir u dizajnu čvorova i konsenzusu i sustavi su se ponašali točno onako kako se očekivalo.

Tijekom anomalije koja se dogodila između bloka 8300569 i 8300570 proizvodnja bloka navodno je nastavljena, ali je usporena na nekoliko minuta i utjecaj je bio nizak, sličan kašnjenjima koja se javljaju tijekom normalnih operacija.

U vrijeme pisanja ovog teksta, temeljni uzrok anomalije, rezultirajućih prekida veze i ponovnog pokretanja još su pod istragom. Treba reći i da neki SPO-i nisu primijetili nikakav utjecaj i da je mreža sama automatski riješila problem unutar nekoliko minuta

Blockchain čvorovi prethodno su bili ugašeni na mrežama kao što je Solana, s jednim takvim slučajem koji je uzrokovao da cijela Solanina mreža ne radi više od sedam sati prošlog svibnja.

U zasebnom slučaju 2021. godine, validatori Solane morali su ponovno pokrenuti mrežu kako bi riješili problem zastoja mreže.

Razlozi kvara čvorova mogu varirati od preopterećenosti transakcijskom aktivnošću do neispravnog koda. Međutim, brzi popravak može ukazivati ​​na jake fundamente pogođene mreže. 

Zajednica Cardana pozdravlja brzo oživljavanje, nazivajući ga dokazom da je Cardano bolji blockchain od Solane, kojoj je trebalo nekoliko sati da obnovi mrežu nakon što se suočila s višestrukim prekidima 2022.

„Pravi je zaključak za mene koliko je Cardanova mreža impresivno otporna. Nešto je ugasilo 50 % čvorova i mreža se oporavila u nekoliko minuta i nastavila proizvoditi blokove“, kaže Pi Lanningham, CTO SundaeSwap-a, decentralizirane burze na Cardanovom blockchainu.

UAE koristit će kripto za inozemno trgovanje

Dnevni pregled 23.01.’23. – Bitcoin zajednička valuta Argentine i Brazila?