Binance jedan od najvećih partnera osumnjičenog Bitzlata

Mreža za suzbijanje financijskog kriminala Sjedinjenih Država (FinCEN), koja je dio Ministarstva financija, tvrdi da je Binance povezan s ilegalnom platformom za kriptovalute Bitzlato.

FinCEN je naveo da je burza kriptovaluta Binance među tri najveća partnera Bitzlata u smislu poslovanja bitcoinom. Naime, Binance je bio među najvećim ugovornim stranama koje su primile bitcoin od Bitzlata između svibnja 2018. i rujna 2022.

Druge ugovorne strane uključivale su tržište na dark webu Hydra povezano s Rusijom i navodnu Ponzi shemu sa sjedištem u Rusiji poznatu kao Finiko.

S druge strane, FinCEN nije spomenuo Binanceova slanja bitcoina. Prema FinCEN-u, najveći pošiljatelji bitcoina Bitzlatu između svibnja 2018. i rujna 2022. bili su Hydra, finska burza LocalBitcoins i Finiko.

„Otprilike dvije trećine Bitzlatovih najvećih primatelja i pošiljatelja povezano je s tržištima na dark webu ili prijevarama“, navode iz FinCEN-a.

Agencija je primijetila da je između 2019. i 2021. Bitzlato primio kriptovaluta u vrijednosti od 206 milijuna dolara od tržišta na dark webu, 224 milijuna dolara od prijevara i devet milijuna dolara od napadača ransomwareom.

Vijest dolazi nakon što su američke vlasti pokrenule akciju protiv Bitzlata zbog pranja novca i navodnog omogućavanja zaobilaženja sankcija Rusiji. U sklopu slučaja protiv Bitzlata Federalni istražni ured uhitio je u Miamiju osnivača Bitzlata, Anatolija Legkodimova.

Za razliku od velikih kripto burzi poput Binancea ili Coinbasea, Bitzlato je bio malo poznat servis za kriptovalute. Osnovana 2016., platforma navodno ima ured u neboderu Federation Tower u Moskvi, gdje je prihvaćala transakcije od sto tisuća dolara ili više.

Navodna umiješanost Binancea u Bitzlatov slučaj izaziva zabrinutost u vezi operacija te burze i potencijalne povezanosti s Rusijom. 

Kao što je ranije objavljeno, Binance je bio među burzama koje su odlučile nastaviti opsluživati Ruse koji nisu pod sankcijama nakon što je Europska unija usvojila osmi paket sankcija protiv te zemlje.

Glasnogovornik Binancea rekao je da tvrtka surađuje s regulatorima, navodeći:

„Binance je zadovoljan što je pružio znatnu pomoć međunarodnim partnerima za provođenje zakona u ovoj istrazi. Ovo je primjer Binanceove predanosti suradnji s partnerima u provedbi zakona širom svijeta.“

Genesis u stečaju već ovog tjedna

Dnevni pregled 19.01.’23. – Vlasti SAD-a i Genesis zaustavili rast kripto tržišta