Žrtve BitConnecta dobivaju 17 milijuna dolara odštete

Američko ministarstvo pravosuđa (DOJ) naredilo je raspodjelu više od 17 milijuna dolara odštete za 800 žrtava BitConnectove više milijarda teške kripto prijevare.

Prema presudi Okružnog suda SAD-a za Južni okrug Kalifornije, BitConnect je bila navodna platforma za kripto pozajmljivanje koja se hvalila svojom tehnologijom, uključujući Bitconnect Trading Bot i Volatility Software i obečavajući da će investitorima donijeti zajamčene povrate.

„Istina je, međutim, da je BitConnect vodio udžbeničku Ponzi shemu, isplaćujući ranije investitore novcem onih investitora koji su dolazili kasnije“, stoji u priopćenju za tisak Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Glenn Arcaro, promotor BitConnecta sa sjedištem u SAD-u, priznao je krivnju za zavjeru za počinjenje prijevare internetom u rujnu 2021. i godinu poslije osuđen je na 38 mjeseci zatvora.

Prije toga, u studenom 2021., DOJ je najavio da će prodati tada 56 milijuna dolara vrijedne kriptovalute zaplijenjene od Arcora kako bi nadoknadio štetu žrtvama prijevare.

U veljači 2022. DOJ je zatim objavio optužnicu protiv osnivača projekta Satisha Kumbhanija, koji je još na slobodi, optužujući ga da je dobio približno 2,4 milijarde dolara od investitora u ovoj Ponzi shemi.

Brojne poznate ličnosti iz kripto svijeta upozoravale na BitConnect

Vlada tereti Kumbhanija za urotu za počinjenje prijevare internetom, zavjeru za počinjenje manipulacije cijenama, nelicencirane prijenose novca i zavjeru za počinjenje međunarodnog pranja novca.

Pokrenut u veljači 2016., BitConnect je koristio višeslojnu piramidalnu strukturu za nagrađivanje ulagača na temelju broja suradnika koje su doveli u program.

Vlastiti token BitcConnecta, BCC, bio je osma najvrednija kovanica na svijetu u listopadu 2017. i mogla se pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od gotovo 2,6 milijardi dolara do kraja te godine.

Projekt je obećavao prosječne dnevne povrate od jedan posto, što je impliciralo mogućnost pretvaranja 1.000 dolara u 36.000 dolara u jednoj godini.

Mnoge istaknute osobe, uključujući tvorca Litecoina, Charlieja Leeja, izumitelja Ethereuma, Vitalika Buterina, i Mikea Novogratza iz Digital Galaxyja, opetovano su upozoravale na opasnosti projekta, a potonji je BitConnect nazvao Ponzijem stare škole.

BitConnect je propao 2018. kada su regulatori zatvorili projekt. Ulagači su nakraju dobili svoje BCC tokene natrag, ali do tog trenutka kovanica je pala sa svog rekorda od oko 500 dolara na manje od jednog dolara.

Crypto.com otpušta 20 posto radne snage

Wyre ukinuo ograničenje povlačenja sredstava