SEC se protivi Binanceovoj kupnji Voyagera

Komisija za vrijednosnice i burzu (SEC) SAD-a usprotivila se Binance.US-ovoj akviziciji posrnulog kripto zajmodavca Voyager Digitala.

Regulator tvrdi da američki ogranak najveće svjetske burze kriptovaluta nije otkrio važne detalje u svojoj objavi interesa. SEC posebno želi znati kako si Binance.US može priuštiti kupnju vrijednu milijardu dolara i kako će funkcionirati nakon akvizicije.

Nadalje, SEC je izrazio zabrinutost za sigurnost imovine korisnika nakon dogovora. Zabrinutost dolazi kao pokušaj izbjegavanja scenarija sličnih kolapsu FTX-a. Također, komisija želi znati koje će korake Voyager poduzeti ako se akvizicija ne završi do isteka roka.

Inače, sve je veća zabrinutost oko poslovnih aktivnosti Binancea i tvrtkine američke podružnice. Reuters je tvrdio da je Binance.US de facto podružnica osnovana kako bi izbjegla sankcije regulatora u zemlji.

Isto tako Reuters je otkrio da je Binance trenutačno pod istragom Ministarstva pravosuđa u vezi pranja novca. Međutim, kao odgovor na optužbe Reutersa, CEO Binancea, Changpeng Zhao ili CZ, naglasio je da je američka podružnica neovisna i usklađena s propisima.

Podsjetimo, Voyager je 19. prosinca prihvatio ponudu BinanceUS-a u iznosu od 1,022 milijarde dolara za preuzimanje tvrtkine imovine. Voyager je objasnio da je ponuda najprikladnija za oživljavanje njihovog posrnulog biznisa.

Loše novosti za Celsiusove Earn korisnike

Zabrinutost SEC-a sada zasjenjuje mogući uspjeh predloženog dogovora o preuzimanju. Ako se dogovor ne ostvari, Voyager će već drugi put pretrpjeti neuspjeh u pokušaju da vrati sredstva klijenata. 

Naime FTX.US je 27. rujna pobijedio na aukciji za Voyager ponudivši 1,4 milijarde dolara za Voyagerovu imovinu. Dogovor je trebao omogućiti posrnulom kriptozajmodavcu da korisnicima vrati 72 % zamrznutih sredstava, ali se nije ostvario zbog kolapsa FTX-a.

Spomenimo i još jednog posrnulog kripto zajmodavca, Celsius. Danas je objavljeno da je stečajni sudac presudio da su klijenti Celsius Networka koji su imali kamatonosne račune na platformi time predali kontrolu nad svojom imovinom bankrotiranom zajmodavcu.

To zapravo znači da su depoziti dio Celsiusove stečajne mase. Prema presudi, Celsiusovi uvjeti usluge jasno pokazuju da je preuzeo posjed kripto imovine pohranjene u tvrtkin proizvod Earn, zadajući udarac klijentima koji su se nadali nadoknadi svojih depozita.

Celsius je do prošlog srpnja držao oko 4,2 milijarde dolara u kriptovalutama u Earnu, uključujući 23 milijuna dolara u stablecoinima.

Hong Kong planira CBDC u obliku stablecoina

Dnevni pregled 05.01.’23. – Logan Paul tuži Coffeezillu radi CryptoZoo-a