Microstrategy ne staje s kupnjom BTC-a

Tvrtka za poslovnu inteligenciju MicroStrategy objavila je da je kupila novih 2.500 bitcoina, čime je njezino ukupno vlasništvo BTC-a poraslo na 135 tisuća.

Prema podnesku američkoj Komisiji za burzu i vrijednosnice (SEC), Microstrategy je prvotno povećao portfelj kupivši otprilike 2.395 BTC-a za 42,8 milijuna dolara u gotovini između 1. studenog i 21. prosinca putem svoje podružnice MacroStrategy.

Nakon toga, 24. prosinca tvrtka je kupila dodatnih 810 bitcoina za približno 13,6 milijuna dolara, čime je njezino ukupno vlasništvo poraslo na 135.000 bitcoina (2,2 milijarde dolara po trenutačnim cijenama).

Ali treba reći kako je tvrtka i prodala 704 bitcoina za približno 11,8 milijuna dolara s gubitkom 22. prosinca kako bi ostvarila poreznu olakšicu. To označava prvu prodaju bitcoina te tvrtke.

Podatak je utoliko zanimljiviji imajući na umu da je bivši izvršni direktor Michael Saylor ranije ove godine rekao da MicroStrategy nikada neće prodati ni dijelić svoje zalihe. Inače, MicroStrategy je prvi put počeo ulagati u bitcoin u kolovozu 2020.

Iz kompanije su tada izjavili da smatraju bitcoin pouzdanom pohranom vrijednosti koja je prikladnija za očuvanje bogatstva tijekom vremena u usporedbi s gotovinom i drugim gotovinskim alternativama.

Osim toga, smatrali su da bi tekući razvoj kriptovaluta mogao pružiti veće povrate u usporedbi s tradicionalnijim ulaganjima kao što su državne obveznice i dionice. Iako se u početku taj potez smatrao uspješnim, MicroStrategy je pretrpio golem neuspjeh.

Naime, tvrtka sada leži na gubicima povezanim s BTC-om koji premašuju milijardu dolara. Ilustracije radi, BTC se danas drži na razini od otprilike 16.700 dolara, dok je uprosječena cijena portfelja kompanije oko 30 tisuća dolara po BTC-u

Saylor je odstupio s mjesta izvršnog direktora tvrtke još u kolovozu. Međutim, i dalje je snažan zagovornik Bitcoina, unatoč činjenici da se zasada njegovo kockanje izjalovilo.

Ulagači tuže kripto burzu Gemini i blizance Winklevoss

Novčanici povezani s Alamedom odjednom postali aktivni