Binance zaustavlja povlačenje USDC-a

Suočen s neviđenim porastom zahtjeva za isplatom, Binance je bio prisiljen zaustaviti povlačenje stablecoina USDC.

U priopćenju je burza kriptovaluta Binance navela da pauzira isplate USDC-a zbog operacija zamjene tokena. „Povlačenja USDT-a i BUSD-a su dostupna. USDC povlačenja ponovno će se otvoriti nakon što se završi zamjena tokena“, napisali su iz burze na Twitteru.

Izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, priznao je da je njegova burza zabilježila povećano povlačenje USDC-a. CZ tvrdi da nema rizika za sredstva korisnika. Umjesto toga, Binance je odlučio pauzirati povlačenja jer su zamjene tokena uključivale prolazak kroz tradicionalnu banku u NYC-u.

„Banke neće raditi još nekoliko sati. Očekujemo da će se situacija srediti kada se banke otvore“, rekao je CZ. CZ je dodao i da u te zamjene neće biti uključeno trgovanje polugom ili maržom.

U posljednja 24 sata Binance je zabilježio neto odljev od 1,6 milijardi dolara. Prošlog tjedna ta je brojka iznosila gotovo dvije milijarde dolara. Brojke se odnose samo na tokene na Ethereumovom blockchainu, a ukupna povlačenja mogla bi biti i veća.

Prema analitičkoj tvrtki za blockchain Nansen, Binance ima kriptovalute u vrijednosti od 62 milijarde dolara na javno objavljenim adresama novčanika. Važno je napomenuti da je gotovo 40 % tvrtkinih rezervi u vlastitim tokenima, BUSD-u i BNB-u.

Unatoč prikazivanju svojih javnih adresa novčanika, mnogi investitori nisu uvjereni da Binance pruža dovoljno transparentnosti. Konkretno, stanje novčanika ne otkriva ništa o obvezama burze.

Kako bi otklonio neke nedoumice, Binance je od revizorske tvrtke zatražio izvješće o dokazu rezervi. Izvješće je pokazalo da je tvrtka imala rezervu od 101 %, dovoljno da isplati sve deponente.

Međutim, kritičari su ostali neuvjereni. Kao prvo, izvješće je samo pregledalo snimku Binanceovih rezervi 22. studenog 2022. Također, Mazers, revizorska tvrtka koja je napisala izvješće, napomenula je da nisu izrazili mišljenje ili zaključak s jamstvom o Binanceovim rezervama.

Skok kriptovaluta nakon izvješća o inflaciji

Jack Dorsey za decentralizirani Twitter