Neobične investicije Alamede i SBF-a

Lažni losioni, lijekovi za mršavljenje i kineski novinski portali samo su mali dio neobičnog investicijskog portfelja sestrinske tvrtke FTX-a.

U mjesecima koji su prethodili spektakularnoj propasti FTX-a, ta je kripto burza potajno preusmjerila oko četiri milijarde dolara sredstava tvrtke kako bi poduprla svoju posrnulu sestrinsku trgovačku tvrtku Alameda Research.

I dok nitko zapravo ne zna kamo je taj novac nestao, klupko se polako odmotava i na vidjelo izlaze detalji oko Alamedinog investicijskog portfelja vrijednog oko 5,4 milijarde dolara. Tvrtka je izvršila više od 500 nelikvidnih ulaganja u deset holding kompanija samo početkom prošlog mjeseca.

Iako su većinom navedene tvrtke bile kripto i decentralizirani financijski pothvati, dokumenti otkrivaju da je Alameda također dijelila pretjerane iznose projektima i tvrtkama daleko izvan proklamiranog Web3 svjetonazora tvrtke.

Alameda je primjerice uložila 25 milijuna dolara u 80 Acres, tvrtku za uzgoj i prodaju zelene salate i jagoda u državi Ohio, za neobjavljen iznos vlasničkog udjela u tvrtki. Dodatnih 500.000 dolara dodijeljeno je Equator Therapeuticsu, tvrtki koja razvija lijek za mršavljenje, a 1,5 milijuna dolara Ivy Natalu, tvrtki za plodnost sa sjedištem u San Franciscu.

Bankman-Fried tvrdi da nije ništa znao

Neka su ulaganja bila još neobičnija. Alameda je iskeširala milijun dolara za 5 % udjela u Fern Labs Inc., kemijskoj tvrtki sa sjedištem u New Yorku koja, čini se, prodaje lažne verzije losiona koje je nekoć prodavao sada nepostojeći kozmetički brend Goubaud de Paris.

Čini se da Alameda ima poseban interes i za kineske medijske tvrtke. Tvrtka je potrošila pet milijuna dolara na 25 % udjela u kineskoj stranici za kripto vijesti ODaily i 3,56 milijuna dolara za 30 % udjela u BlockBeatsu, još jednom kineskom portalu.

Alameda je navodno pretrpjela goleme gubitke nakon svibanjskog pada kriptovaluta, što je tadašnji izvršni direktor FTX-a, Sam Bankman-Fried, pokušao prikriti tajnim infuzijama sredstava s FTX-a.

Ostaje nejasno koliko je još Alameda izgubila novca tijekom godina, svojim bezbrojnim neortodoksnim ulaganjima. Nakon kolapsa FTX-a i Alamede, Bankman-Fried, osnivač obiju kompanija, izjavio je da nije bio uključen u Alamedine investicijske odluke.

Ipak, podaci na blockchainu otkrivaju da su dvije tvrtke dugo miješale sredstva do stupnja koji bi bilo teško previdjeti. Prema Bankman-Friedu, Alamedine financijske odluke nadzirala je isključivo izvršna direktorica tvrtke, Caroline Ellison.

Ellison je bivša djevojka Bankman-Frieda koja je živjela s njim i još osmero rukovoditelja FTX-a i Alamede u penthausu na Bahamima, sve dok obje kompanije prošlog mjeseca nisu propale.

Evo deset bikovskih kripto katalizatora za sljedeću godinu

Grayscale pred tužbom zbog pada vrijednosti GBTC-a