Grayscale pred tužbom zbog pada vrijednosti GBTC-a

Vijest je stigla nakon što je Grayscale Bitcoin Trust ( GBTC ) pao na rekordno nisku razinu od 43 % temeljne vrijednosti bitcoina.

Hedge fond Fir Tree Capital Management, sa sjedištem u New Yorku, podnio je tužbu protiv upravitelja digitalne imovine, Grayscale Investmentsa, zbog „potencijalnog lošeg upravljanja i sukoba interesa“ u glavnom Bitcoin fondu te tvrtke.

Fir Tree tvrdi da je to djelomično rezultat Grayscaleovog izdavanja golemog broja dionica između 2018. i 2021., bez davanja načina ulagačima da napuste svoje pozicije osim prodaje dionica drugim ulagačima.

Iz hedge fonda dodaju da ne postoji zakonski razlog za sprečavanjem GBTC investitora da pretvore svoje pozicije u fiat sve dok je taj trust u skladu sa zakonima o vrijednosnim papirima.

GBTC je financijsko sredstvo koje ulagačima omogućava izlaganje bitcoinu bez potrebe za kupnjom i fizičkim držanjem imovine. Bitcoin koji podržava GBTC čuva se na kripto burzi Coinbase.

Povijesno gledano, GBTC-om se trgovalo uz visoku premiju, ali stvari su se promijenile u veljači prošle godine, s postupnim padom dionica trusta i s  40 % popusta od prošlog mjeseca.

Grayscale ne odustaje od spot ETF-a

U svojoj pritužbi, Fir Tree, koji upravlja s tri milijarde dolara, navodi da je oko 850.000 malih ulagača oštećeno Grayscaleovim postupcima koji nisu prijateljski raspoloženi prema dioničarima.

Tužba podnesena u Delaware Chancery Courtu zahtijeva dokumente koji bi se mogli koristiti kako bi se Grayscale natjerao da anulira pad smanjenjem svoje godišnje naknade za upravljanje od 2 % i nastavkom otkupa od dioničara.

Fir Tree također nastoji spriječiti Grayscale da pretvori GBTC u spot Bitcoin burzovni fond (ETF), nešto što je kompanija sa sjedištem u Connecticutu aktivno nastojala postići od prošle godine. Grayscale, međutim, inzistira na tome da tvrtka neće odustati od tih planova.

„I dalje smo sto posto predani pretvaranju GBTC-a u ETF jer čvrsto vjerujemo da je to najbolja dugoročna struktura proizvoda za GBTC i njegove dioničare“, kažu iz Grayscalea.

Sve pokušaje pokretanja Bitcoin ETF-a u SAD-u blokirala je Komisija za vrijednosnice i burzu (SEC), koja je opetovano odbijala ili odgađala sve zaprimljene prijave, uključujući onu Grayscalea. Zbog toga je u lipnju Grayscale tužio SEC.

Osim toga, Grayscale je angažirao pravne savjetnike, uključujući Donalda B. Verrillija Jr., bivšeg državnog odvjetnika Sjedinjenih Država, i odvjetničku tvrtku Davis Polk and Wardwell kako bi podržali tekuću kampanju tvrtke za pretvaranje svog Bitcoin fonda u ETF koji bi odobrio SEC.

Neobične investicije Alamede i SBF-a

Ledger predstavio novi hardverski novčanik