Uskoro stiže Cardanov algoritamski stablecoin

Zbog toga što je Cardano na putu da 2023. objavi algoritamski stablecoin, brojni članovi kripto zajednice izrazili su zabrinutost, uspoređujući projekt s TerraUSD-om (UST-om).

Prema njihovim razvojnim programerima, stablecoin projekt Djed bit će vezan za američki dolar i podržan Cardanovim nativnim tokenom ADA-om. Osim toga, koristit će još jedan token kao rezervnu kovanicu.

Ljudi iza projekta istaknuli su da će biti prekomjerno kolateraliziran i da će imati dokaz rezervi u lancu. Unatoč uvjeravanjima koja je dao tim, različiti članovi zajednice izrazili su zabrinutost, pogotovo u kontekstu urušavanja Terrinog UST-a.

„Mislio sam da smo to već shvatili. Algoritamske stabilne kovanice nisu najbolja opcija“, napisao je na Twitteru jedan korisnik, a mnogi dodaju da bi radije nastavili koristiti stablecoin Tether. Čini se da je mišljenje većine da su algoritamske stabilne kovanice već dokazale da nisu stabilne.

Uz zabrinutost potaknutu izlaskom Djeda, Cointelegraph pitao je timove koji stoje iza dva glavna stablecoina imaju li algoritamski projekti i dalje potencijala za uspjeh unatoč primjeru TerraUSD-a.

Iz Tethera su izjavili da su stablecoin projekti poput Terre imali mehanizme dizajnirane za postizanje stabilnosti, ali su na kraju propali.

Tim je objasnio sljedeće: „Za razliku od kolateraliziranih stabilnih kovanica gdje je svaka od njih u potpunosti potkrijepljena kolateralom, algoritamske stabilne kovanice pokušavaju održati svoju vrijednost raznim tržišnim operacijama koje su često dramatično propadale.“

Izdavatelj USDC stablecoina, Circle, izjavio je da algoritamske stabilne kovanice sa složenim strukturama kolateralizacije i mehanizmima tehnološke stabilizacije nemaju istu uporabnu vrijednost kao regulirana imovina u dolarima s punom rezervom.

„Kolaps Terre ranije ove godine naglasio je da nisu svi stablecoini jednaki“, dodaju iz Circlea.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a poziva na istragu FTX-a

I Magic Eden uvodi naplatu tantijema za NFT kreatore