Telegram najavio osnivanje DeFi kripto burze

Aplikacija za razmjenu poruka Telegram najavila je planove za izgradnju decentralizirane burze i novčanika s vlastitim skrbništvom, najavio je osnivač i CEO kompanije, Pavel Durov.

Durov je izjavio da će tvrtka graditi decentraliziranu razmjenu i novčanik, omogućavajući milijunima da koriste svoje kriptovalute i trguju njima na siguran način. Prema Durovu, to bi bio početak rješavanja problema uzrokovanih pretjeranom centralizacijom.

Durov misli da bi projekt trebao biti izvediv, navodeći kao primjer razvoj Fragmenta, Telegramove decentralizirane aukcijske platforme, za koji je bilo potrebno samo pet tjedana i petero ljudi da se razvije.

Telegram je zasad relativno uspješan u pokretanju i izgradnji vlastite kripto infrastrukture, prodavši 50 milijuna dolara u korisničkim imenima putem Fragmenta, svoje aukcijske platforme temeljene na blockchainu.

Fragment je izgrađen na Telegram otvorenoj mreži. Durov je napustio Telegram otvorenu mrežu nakon značajnih regulatornih pritisaka. Međutim, blockchain zajednica uspješno je održala protokol na životu.

Decentralizacija je ključ

Potaknut uspjehom Fragmenta, Durov namjerava omogućiti Telegramu da izgradi daljnju decentraliziranu infrastrukturu, što bi moglo koristiti milijunima korisnika. Durov je pozvao razvojnu zajednicu da usmjeri kriptoindustriju natrag prema decentralizaciji.

Naglasio je važnost udaljavanja od trećih strana koje su dovele do neizvjesnosti u kripto prostoru. Prema Durovu, pretjerano oslanjanje na centralizirane entitete dovelo je do toga da su mnogi korisnici izgubili svoju ušteđevinu, kao što je pokazao kolaps FTX-a.

Durovljevi stavovi o FTX-u naišli su na podršku u brojnim krugovima. Osnivač Cardana, Charles Hoskinson, ponovio je stavove glavnog izvršnog direktora Telegrama kada je govorio na samitu o kripto i digitalnoj imovini Financial Timesa, rekavši:

„Problemi koje imamo nisu kvarovi protokola, kvarovi DeFi-a. To su neuspjesi povjerenja, neuspjesi regulacije, neuspjesi ljudi.“

Čini se da i drugi korisnici kriptovaluta razmišljaju slično. Analitičari JP Morgana izjavili su da su nakon kolapsa FTX-a vidjeli značajan odljev sredstava s drugih centraliziranih burzi, kao što su Crypto.com, OKX, Gemini i druge.

Dnevni pregled 30.11.’22. – Brazil legalizira kripto kao način plaćanja

Binance angažirao Mazars za PoR