TBD Jacka Dorseyja odustao od zaštite naziva Web5

Nakon reakcije zajednice, TBD, projekt Jacka Dorseyja, odustao je od prethodno najavljenog plana da zaštiti pojam„Web5“.

Otprilike šest sati nakon što je TBD, bitcoin-centrična podružnica kompanije Block Jacka Dorseyja, objavila svoju namjeru da zaštiti naziv Web5, kontroverzni je plan odbačen, a iz TBD-a su rekli da slušaju glas zajednice i da tim potezom odgovaraju na njezinu zabrinutost.

Iz TBD-a su se u utorak oglasili na Twitteru kako bi objavili svoju namjeru traženja zaštite za Web5, navodeći kao razlog izbjegavanje zabuna oko značenja pojma i osiguravanja da se izraz koristi onako kako je to zamišljeno.

Web5, navodno ekstra decentralizirana web platforma koja bi korisnicima omogućila izravnu kontrolu nad identitetom i osobnim podacima, najavljena je u lipnju 2022., a Dorsey je tada rekao da će to vjerojatno biti njihov najvažniji doprinos internetu.

Ideja je izgraditi sljedeću iteraciju interneta koja bi kombinirala naslijeđeni Web2 model i novu koncepciju Weba3, omogućavajući razvojnim programerima da pišu decentralizirane web aplikacije (DWA) koristeći decentralizirane identifikatore (DID) koji se izvode na bitcoin blockchainu.

TBD objasnio svoj potez

Odluka o zaštiti pojma „Web5“, prema TBD-u, nije bila namijenjena sprečavanju drugih da koriste Web5, već je došla kao odgovor na želju da se uspostavi način za obranu njegovih načela.

Ovakav potez autorske zaštite pojma koji je odražavao etos decentralizacije naišao je na odgovor zajednice. Mnogi komentatori primijetili su da bi to proturječilo samoj ideji decentraliziranog interneta.

„Dobro došli u pravi decentralizirani web. Trebat će vam naše dopuštenje kako biste mogli koristiti izraz decentralizirani web. Više se ne može razlikovati istina od satire“, samo je jedan od komentara koji su se pojavili na takav potez.

U pokušaju da to opravda, voditelj projekata TBD-a, Mike Brock, rekao je: „Web5 nema izravnu komercijalnu korist za Block. Sve je što radimo sto posto otvorenog koda, a cilj nam je stvoriti nezavisnu organizaciju zajednice i/ili donirati protokole tijelima za normizaciju. Ali nećemo dopustiti da varalice rade pod maskom Weba5.“

Ali nakon reakcije zajednice došlo je do promjene plana, pa je TBD objavio na Twitteru: „Iako naša zabrinutost ovdje ne jenjava, čuli smo glasne povike u zajednici koja je zabrinuta zbog mogućnosti zlouporabe zakona o zaštitnim markama na načine koji bi potkopali misiju decentralizacije.“

Brazil legalizira kripto kao način plaćanja

Burze u UK moraju otkriti podatke klijenata