CZ objasnio pomicanje 127 tisuća BTC-a

Iako je prije nekoliko tjedana izvršni direktor Binancea, CZ, izjavio da burze koje premještaju velike količine kriptovaluta kako bi dokazale adresu nekog novčanika nisu dobra vijest, sada je Binance učinio upravo to.

Binance je poslao 127.351 bitcoin, ili više od dvije milijarde dolara, u nepoznati novčanik 28. studenoga. Golema transakcija bitcoina odmah je pokrenula strah, nesigurnost i sumnje (FUD) u zajednici.

Izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, nakon toga je na Twitteru objavio da je golema transakcija dio Binanceovog PoR (dokaza rezervi) procesa revizije.

Također je pozvao zajednicu da ostane mirna i ignorira FUD, rekavši: „Revizor zahtijeva da sami sebi pošaljemo određeni iznos kako bismo pokazali da kontroliramo taj novčanik.“

CEO Binancea osvrnuo se i na staru objavu na Twitteru koju je postavio prije četiri godine, pozivajući kripto zajednicu da nauči o blockchain transakcijama i promijeni adrese.

„Prebacit ćemo neka sredstva između naših hladnih novčanika. Znak novog hladnog novčanika na Binanceu dva su mala prijenosa iz postojećeg novčanika i natrag, a koje će slijediti velika transakcija. Nema razloga za paniku“, napisao je Zhao u tvitu u listopadu 2018.

Najnovija Binanceova transakcija očito je upala u oči investitorima jer je sam Zhao izjavio da razmjene kojima se premještaju velike količine kriptovalute kako bi dokazale adrese novčanika nisu dobra vijest.

Dana 13. studenog Zhao je na Twitteru napisao sljedeću izjavu: „Ako neka burza mora premjestiti velike količine kriptovaluta prije ili nakon što pokaže svoje adrese novčanika, to je jasan znak problema. Klonite se takvih.“

Vijest dolazi nedugo nakon što je bivši izvršni direktor i suosnivač kripto burze Kraken, Jesse Powell, ustvrdio da je Binanceov PoR pristup besmislen bez objavljivanja obveza kompanije.

Brojni stručnjaci iz industrije, uključujući Hassana Sheikha iz Maker DAO-a i izvršnog direktora JAN3, Samsona Mowa, također su uvjereni da je PoR praksa burza beskorisna ako se ne prikažu obveze jer je njih vrlo teško lažirati.

Centralizirane kripto burze ostat će dominantne unatoč kolapsu FTX-a

BlockFi podnio zahtjev za stečajem