Centralizirane kripto burze ostat će dominantne unatoč kolapsu FTX-a

„Centralizirane burze nastavit će kontrolirati većinu globalnog obujma trgovanja digitalnom imovinom“, rekli su iz JPMorgana, proturječivši nekim kripto-nativnim stručnjacima koji predviđaju pomak prema decentraliziranim platformama nakon kolapsa FTX-a.

Sporije brzine transakcija decentraliziranih burzi (DEX-a), udruživanje imovine i značajke sljedivosti naloga vjerojatno će ograničiti institucionalno sudjelovanje, napisali su stratezi banke na čelu s Nikolaosom Panigirtzoglouom.

Analitičari su kao prepreke širem usvajanju naveli i nepostojanje značajke ograničenog naloga/zaustavljanja gubitka na DEX-ima, njihovu ovisnost o entitetima (Oracle) koji podatke uzimaju iz centraliziranih burzi, ranjivost na hakiranje i potrebu za prekomjernom kolateralizacijom.

Otkad je centralizirana burza FTX Sama Bankman-Frieda propala, aktivnost je na decentraliziranim burzama porasla, a podaci DefiLlam-a pokazuju da je obujam trgovanja na decentraliziranim platformama porastao 68 %, na 97,22 milijarde dolara ovog mjeseca, najviše od svibnja.

Mnogi promatrači to tumače kao znak opadanja povjerenja u centralizirane burze i početak dugotrajnog pomaka prema demokratiziranim financijama.

Uz poljuljano povjerenje korisnika u CEX-e nakon kolapsa FTX-a i otpornost koju DEX-i pokazuju na zarazu na tržištu, neki analitičati očekuju povećano prihvaćanje DEX-a u nadolazećim mjesecima.

Ipak, iako priznaju nedavni porast obujma trgovanja na DEX-ima, u JPMorganu ne misle da je to početak bilo kakvog značajnog dugoročnog trenda.

„Iako je posljednjih tjedana došlo do određenog povećanja udjela DEX-a u ukupnoj aktivnosti kripto trgovanja, vjerojatnije je da će to odražavati pad cijena kriptovaluta i automatske likvidacije koje su uslijedile nakon kolapsa FTX-a“, smatraju iz JPMorgana.

Benjamin Cowen o najgorim scenarijima za BTC i ETH

CZ objasnio pomicanje 127 tisuća BTC-a