Kripto zajednica negoduje zbog Uniswapove nove politike privatnosti

Uniswapova nova politika privatnosti nailazi na reakciju zagovaratelja decentralizacije.

Čini se da je nedavno ažurirana politika privatnosti Uniswapa, decentralizirane kripto burze (DEX-a), izazvala bijes nekih članova zajednice, uz povike da je prikupljanje i pohranjivanje korisničkih podataka protiv temeljnih vrijednosti kriptovaluta.

Podsjetimo, u objavi Uniswap Labsa od 11. studenog, otprilike u vrijeme kolapsa FTX-a, ta decentralizirana burza objavila je svoju politiku privatnosti da bi objasnila kako je prikupljala i pohranjivala korisničke podatke.

Ta politika privatnosti, koja je posljednji put ažurirana 17. studenoga, otkriva da ta burza prikuplja javno dostupne blockchain podatke, informacije o korisničkim uređajima poput onih o pregledniku i operativnim sustavima i informacije o interakcijama korisnika s pružateljima usluga.

Uniswap je također naveo da nijedna od tih informacija ne uključuje osobne podatke, kao što su ime, prezime, adresa, datum rođenja, adresa e-pošte ili IP adresa. „Želimo biti kristalno jasni kako koristimo podatke koje prikupimo. Transparentnost je ključna“, rekli su iz burze.

Unatoč tomu, neki u kripto zajednici izrazili su zabrinutost da su takvi potezi u suprotnosti s temeljnim vrijednostima kripto platformi, koje su usmjerene na privatnost i anonimnost korisnika.

Primjerice, tim koji stoji iza kriptovalute Firo, koja štiti privatnost, tvrdi da Uniswapovo ažuriranje privatnosti postavlja opasan presedan za DEX-e. Također, OwenP, podružnica za DEX SpookySwap, sugerirao je da prikupljanje i pohranjivanje korisničkih informacija nije karakteristično za decentraliziranu razmjenu.

Dio korisnika nije iznenađen odlukom Uniswapa jer su i drugi DEX-i počeli raditi istu stvar. Transparentnost je postala popularna riječ u industriji nakon kolapsa kripto burze FTX ranije ovog mjeseca.

Ostali kripto subjekti koji su se nedavno obvezali na „transparentnost“, uključujući implementaciju dokaza o rezervama u slučaju centraliziranih razmjena, uključuju Kraken, Bitmex, Coinfloor, Gate.io i HBTC, koji su već dovršili revizije.

Binance, OKX, KuCoin i mnoštvo drugih burzi također planiraju učiniti isto.

Dnevni pregled 21.11.’22. – Grayscale ne želi predočiti dokaz rezervi

FTX mora platiti naknadu Bahamima