Vitalik o lekcijama nakon kolapsa FTX-a

Suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, progovorio je nakon kolapsa FTX-a, iznoseći svoja razmišljanja i neke pozitivne strane jednog od dosad najvećih „black swan“ događaja vezanih uz kripto.

U intervjuu za Bloomberg Buterin je rekao da kolaps FTX-a sadrži lekcije za cijeli kripto ekosustav. Naglasio je da temeljna stabilnost blockchaina i tehnologije koja pokreće ekonomiju kripta nije dovedena u pitanje. Problem u ovom slučaju (i nekoliko prije njega) bili su ljudi, a ne tehnologija.

Buterin je označio kolaps FTX-a kao golemu tragediju, ali je dodao da to ponovno potvrđuje stav mnogih u Ethereum zajednici u vezi centralizacije: „Mnogi u zajednici vide ovu situaciju kao potvrdu onoga u što su cijelo vrijeme vjerovali, a to je da je sve centralizirano po defaultu i sumnjivo.“

Dodao je da takav etos uključuje davanje prednosti otvorenom i transparentnom kodu pred ljudima. Inače, Buterin je tijekom vikenda objavio i „vodič za siguran CEX“ s dokazom o nesolventnosti.

Rekao je da bi umjesto da se oslanjaju isključivo na fiat metode, kao što su vladine licence, revizori, korporativno upravljanje i pozadinske istrage ljudi koji vode burze, burze same mogle stvoriti kriptografske dokaze koji pokazuju da su sredstva koja drže u lancu dovoljna da pokriju obveze prema svojim korisnicima.

Smatra se da su problemi FTX-a proizašli iz toga što je ta burza koristila depozite klijenata u druge svrhe. Nakon što je početkom ovog mjeseca na burzu stigao veliki priljev zahtjeva, nije mogla zadovoljiti potražnju za povlačenjem svojom trenutačnom likvidnošću.

Vitalik Buterin nije jedini čelnik industrije koji je nedavno progovorio o posljedicama FTX-a. Prošli je tjedan izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, rekao da je, iako je regulacija neophodna, važnije da igrači u industriji daju dobar primjer.

Tijekom Indonesia Fintech Summita 2022., Zhao je rekao da je cijela FTX saga unazadila kripto industriju za nekoliko godina i da će je regulatori odsad vjerojatno mnogo snažnije kontrolirati, što je vjerojatno i dobro.

DeFi je odgovor na FTX krizu

Grayscale ne želi predočiti dokaz rezervi