Muskova kupovina Twittera pri kraju

Nakon što je Elon Musk ranije u listopadu signalizirao svoju namjeru da nastavi kupnju Twittera, pojavile su se informacije da je akvizicija uskoro gotova.

Milijarder Elon Musk trebao bi finalizirati akviziciju Twittera do 28. listopada, čime se privodi kraju dugotrajna saga Musk-Twitter, prema izvorima Bloomberga.

Konkretno, Bloomberg tvrdi da je Musk 24. listopada obećao bankama koje će pomoći s oko 13 milijardi dolara da će ugovor biti zaključen do kraja tjedna. Bloombergov izvor napominje i da su banke dovršile konačni ugovor o kreditu, jedan od posljednjih koraka prije slanja novca prema Musku.

Musk je također navodno obavijestio svoje suinvestitore koji mu pomažu u financiranju akvizicije slanjem papirologije za obvezu financiranja. Popis suinvestitora uključuje tvrtku rizičnog kapitala Sequoia Capital, kripto burzu Binance i Katarsku upravu za ulaganja.

Tijekom konferencije u Saudijskoj Arabiji 25. listopada, izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, ponovno je potvrdio svoju predanost podupiranju Muskovog preuzimanja.

Cijena ostaje 44 milijarde USD

Najnoviji razvoj događaja u ugovoru ukazuje na to da se Musk pridržava roka koji je odredio sudac iz Delawarea početkom listopada, kada je Musk obavijestio sud o namjeri da nastavi sa zatvaranjem ugovora po izvornoj cijeni od 44 milijarde dolara, nakon što je prethodno htio odustati u srpnju.

Musk namjerava zaključiti transakciju po cijeni od 54,20 dolara po dionici. Cijene dionica Twittera skočile su nakon te informacije, završivši na 52,78 dolara po dionici, što je bio dnevni porast od 2,45 posto.

Ova vijest dolazi nakon što su se pojavile glasine da Twitter možda radi na novčaniku za kriptovalute.

Treba spomenuti i kako su iscurili interni dokumenti Twittera koji otkrivaju da se platforma bori da zadrži svoje najaktivnije korisnike, one koji se prijavljuju na platformu i do sedam dana u tjednu i tvitaju najmanje tri puta tjedno.

Iako takvi korisnici čine manje od deset posto ukupnih mjesečnih korisnika, oni stvaraju masivnih 90 % svih tvitova na platformi i oko polovice globalnog prihoda Twittera.

Dokumenti su pokazali i da su se tijekom posljednje dvije godine teme koje zanimaju korisnike engleskog govornog područja promijenile, a jedna od tema s najvećim porastom bila je ona o kriptovalutama, dok interes za vijesti, sport i zabavu bilježi pad.

Što su međulančani mostovi?

Švicarska SEBA banka pokreće uslugu NFT skrbništva