Mastercard lansira alat protiv kripto prijevara

Globalni kartični div Mastercard lansira alat protiv kripto prijevara nazvan Crypto Secure, koji pomaže bankama da utvrde rizik od kriminala povezanog s kripto mjenjačnicama.

Kartica mastercard

Novi softverski proizvod dizajniran je za pomoć bankama i drugim izdavateljima kartica u identificiranju i blokiranju sumnjivih transakcija na kripto mjenjačnicama.

Sličan sustav već postoji za Mastercardove fiat transakcije, a tehnologija se sada proširuje na bitcoin i druge vodeće kriptovalute.

Vodi ga CipherTrace, tvrtka za kripto istrage koju je Mastercard kupio prošle godine. Alat koristi „sofisticirane“ algoritme umjetne inteligencije i podatke iz javnih blockchainova za određivanje rizika.

Platforma nudi nadzornu ploču s ocjenama označenim bojama koje predstavljaju rizik od sumnjive aktivnosti, s ozbiljnošću rizika u rasponu od crvene za „visoku“ do zelene za „nisku“. Sam Crypto Secure ne donosi odluke o tome treba li određenog kripto trgovca zabraniti, već je konačna odluka na izdavateljima kartica.

Inače, prema podacima analitičke tvrtke Chainalysis, obujam nezakonitih aktivnosti koje uključuju kriptovalute ove godine je 65 % manji u usporedbi s 2021., no i dalje iznosi nevjerojatnih 1,6 milijardi dolara.

U javnost izašao izvještaj vlade SAD-a o kriptu

Logo Celsiusa

Poznat datum dražbe za imovinu Celsiusa