Celsius traži da mu se dopusti prodaja stablecoina

Američko ministarstvo pravosuđa (DOJ) podnijelo je prigovor na Celsiusov prijedlog da se ponovno otvore isplate za odabrane klijente i da se kompaniji omogući prodaja njihovih stablecoina u vrijednosti od 23 milijuna dolara.

Logo Celsiusa

U podnesku stečajnom sudu za južni okrug New Yorka od 30. rujna, američki povjerenik Ministarstva pravosuđa, William Harrington, iznio je prigovor na to da Celsius otvara mogućnost povlačenja za svoje “skrbničke” i “uskraćene” klijente, navodeći nedostatak transparentnosti financija tvrtke.

Harrington u podnesku tvrdi da se takva povlačenja ne bi trebala otvarati dok se ne završi izvješće neovisnog ispitivača o poslovanju Celsiusa.

Ministarstvo pravosuđa također se usprotivilo potencijalnoj rasprodaji stablecoina, naglašavajući sličnu zabrinutost regulatora Teksasa i Vermonta da Celsiusov zahtjev ne ocrtava konkretno “kakav bi utjecaj takva distribucija ili prodaja imala” na buduće poslovanje.

Podsjetimo, prošli su tjedan prigovore podnijeli Texas State Securities Board, Texas Department of Banking i Vermont Department of Financial Regulation. I oni se protive prodaji stablecoina, tvrdeći da postoji rizik da bi tvrtka mogla upotrijebiti kapital za nastavak poslovanja kršeći državne zakone.

Prema Harringtonu, “povjerenik Sjedinjenih Država imenovao je Shobu Pillay istražiteljem 29. rujna”, a Stečajni sud u New Yorku odobrio je imenovanje istoga dana. Pillay će imati otprilike dva mjeseca da pripremi i podnese izvješće o Celsiusu koje će donijeti jasnu analizu imovine i obveza.

Fotografija elona muska

U javnost izašle poruke SBF-a Elonu Musku

Fotografija Alexa Mashynskog

Mashinsky povukao 10 milijuna dolara iz Celsiusa