Profitablinost za BTC hodlere najniža u 4 godine

Pad profitabilnosti za dugoročne držatelje bitcoina dosegao je razinu koja je posljednji put viđena tijekom vrhunca medvjeđeg tržišta 2018. Međutim, tržište je tada doseglo dno i brzo se oporavilo.

graf koji pokazuje pad BTC-a

Prema podacima koje je podijelila kriptoanalitička tvrtka Glassnode, vlasnici BTC-a prodaju svoje tokene s prosječnim gubitkom od 42 %. Trenutačni pad tržišta i smanjena profitabilnost mogu se objasniti s nekoliko makroekonomskih čimbenika.

Tržište BTC-a i dalje ima jaku korelaciju s tržištem dionica, posebno tehnoloških dionica, koje trenutačno bilježe još veći pad od kripta. Rastuća inflacija i neuspjeh središnjih banaka da je kontroliraju također je povećala bol BTC investitora.

S mnogo manje sredstava za ulaganja u svojim rukama, trgovci i dugoročni vlasnici prelaze na kratkoročnu profitabilnost i manje rizičnu imovinu. To je bilo vidljivo i iz rasprodaje BTC rudara koji su povijesno bili dugoročni vlasnici u iščekivanju većeg profita.

Međutim, porast troškova energije, dodan rastućim poteškoćama rudarenja, suzio je profitne marže rudara, prisiljavajući ih da se zadovolje kratkoročnim profitom. Iako se odljev bitcoina od strane rudara kretao između 3.000-8.000 BTC, tržišni podaci pokazuju da bi pad cijene na 18.000 USD mogao dovesti do mjesečnog odljeva od 8.000 BTC.

Bitcoinom se trenutno trguje u rasponu od 19.000 do 20.000 dolara i najveća se kriptovaluta bori svladati otpor od 20.000 dolara unatoč višestrukim probojima iznad te cijene u rujnu. Ako gledamo na tu cijenu pozitivno, možemo reći da se bitcoinom trguje s popustom od 70 % u odnosu na tržišni vrh od 68.789 dolara koji je dosegnut u studenome prošle godine. 

animirani natpis defi

Centralne banke mogu gurnuti DeFi u mainstream

MetaMask najavio veliku novost za korisnike