Problemi s Cardanom

Iako je cijelo tržište zaronilo u crveno, Cardano bilježi dnevni pad nešto manji od 20 posto, što je izazvalo veliku paniku u zajednici koja nije navikla na tako visoku volatilnost kovanice. Razlog je najvjerojatnije tehnički problem na mreži.

zlatni novcic cardano ade

Tako snažan pad čini Cardano krajnje neprivlačnim sa stajališta tehničke analize budući da je kovanica pala ispod lokalne podrške uzlaznog trenda i sada seže prema lokalnom dnu. Osim što je pao ispod linije uzlaznog trenda, ADA je izgubila uporište iznad 50-dnevnog pomičnog prosjeka.

To je snažni signal da će se token nastaviti kretati silaznom trendu koji je započeo još u rujnu 2021. Ovaj udarac pripisuje se problemima s Cardano blokchainom koje je na Twitteru otkrio jedan od najistaknutijih Cardano programera, Adam Dean.

On je upozorio da je testna mreža blockchaina “katastrofalno” pokvarena zbog nedavno otkrivene greške. Verzija 1.35.2, koja je trebala biti korištena za nadolazeći Vasil hard fork, sadržavala je kritičnu pogrešku koja je otkrivena kada su stake pool operateri (SPO) požurili s nadogradnjom na glavnoj mreži, što je pak dovelo do stvaranja nekompatibilnih forkova.

Iako je ranjivost otkrivena, testna mreža ostaje “pokvarena” zbog činjenice da ogroman dio SPO-ova nadograđuje svoje nodove na verziju 1.35.2 kako bi simulirao Vasil hard fork. Verzija 1.35.3, koja je predstavljena ranije ovog tjedna, nije sposobna sinkronizirati lanac i sada se testira na dvije nove testne mreže.

Vasil nadogradnja, koja je prvotno bila zakazana za kraj lipnja, već je nekoliko puta odgođena zbog tehničkih poteškoća. Prema dostupnim podacima otprilike 14% SPO-ova do sada je nadogradilo nodove na verziju čvora 1.35.3, što je daleko ispod potrebnog praga od 75%.

Problem s potencijalnom nadogradnjom na Vasil glavni je razlog trenutnog preokreta na tržištu i može dovesti do nepopravljivih posljedica za ADA. Unatoč tome dio je zajednice pozvao kompaniju koja stoji iza Cardana, Input Output, da ne žuri s nadogradnjom samo radi natjecanja s Ethereumom.

laptop s papirom na kojem je napisano scam alert

Kako prepoznati kripto prijevare

puno zlatnih kovanica bitcoina

Mjenjačnice stvaraju imaginarni bitcoin?