U javnost izašao izvještaj vlade SAD-a o kriptu

Potrebno je više regulacije u vezi s kriptom, preporučuje se u izvješću vlade SAD-a koje je izašlo na 124 stranice analizirajući digitalnu imovinu, stabilne kovanice i mjenjačnice kriptovaluta.

Novo izvješće koje su objavili vladini regulatori i savjetnici naziva digitalnu imovinu potencijalnim rizikom za stabilnost američkog financijskog sustava ako bi joj opseg ili međupovezanosti s tradicionalnim financijskim sustavom rasli bez pridržavanja „odgovarajuće regulative“.

Američki regulatori, uključujući Ministarstvo financija SAD-a, Komisiju za vrijednosne papire i burzu (SEC) i Komisiju za trgovinu robnim ročnicama (CFTC), pojačali su svoje napore u reguliranju digitalne imovine tijekom prošle godine, što su neki nazvali „regulacijom putem provedbe“.

Izvješće ukazuje na četiri ključna pitanja: akutno povećanu nestabilnost unutar ekosustava kripto-imovine; cijene potaknute špekulacijama, a ne fundamentima; snažnu volatilnost s naglaskom na padove tržišta; i tokene povezane sa subjektima s „rizičnim poslovnim profilima i nejasnim pozicijama kapitala i likvidnosti“.

Izvješće također ukazuje na rizik koncentracije (centralizacije) ključnih usluga i njihove ranjivosti. „Ovo tržište nije toliko decentralizirano“, rekao je čelnik SEC-a Gery Gensler. „Vidimo industriju napučenu velikim, koncentriranim posrednicima, koji su često amalgam usluga inače odvojenih na ostalim tržištima vrijednosnih papira. Ne možemo dopustiti da ovo tržište potkopa naša šira tržišta kapitala ili gospodarstvo“, kaže Gensler.

Vijeće preporučuje povećanje provedbe postojećih propisa i uklanjanje regulatornih praznina, uključujući povećanje kapaciteta svojih članova povezanih s praćenjem, nadzorom i reguliranjem aktivnosti kriptovaluta.

logo terra lune

Eksperiment s paljenjem LUNC-a završio neuspjehom

Kartica mastercard

Mastercard lansira alat protiv kripto prijevara