Kim Kardashian plaća milijunsku kaznu

Kim Kardashian platit će 1,26 milijuna dolara kazne radi optužbi Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC) da je prekršila zakon reklamirajući kripto token bez otkrivanja da je plaćena za promociju.

Ilustracija Kim Kardashian

SEC je rekao da je Kardashian plaćeno 250.000 dolara kako bi na svom Instragramu reklamirala EthereumMax (EMAX) token. Kardashian nije priznala ni demantirala optužbe regulatora kao dio nagodbe u kojoj se složila da tri godine neće reklamirati nikakvu digitalnu imovinu.

SEC je prethodno upozorio da slavne osobe koje reklamiraju kriptovalute za koje smatra da su vrijednosni papiri moraju jasno dati do znanja ulagačima jesu li plaćeni za potporu.

“Slučaj gđe Kardashian služi kao podsjetnik slavnim osobama da zakon od njih zahtijeva da javnosti otkriju kada i koliko su plaćeni za promicanje ulaganja u vrijednosne papire”, rekao je u izjavi predsjednik SEC-a, Gary Gensler.

Uz Kardashian, za proociju EMAX-a optuženi su i slavni boksač Floyd Mayweather Jr. i bivša zvijezda NBA lige Paul Pierce.

Investitori su ih optužili da su se dogovarali sa suosnivačima EMAX-a, Steveom Gentileom i Giovannijem Peroneom, kako bi podigli cijenu tokena i privukli kupce, a zatim ga rasprodali, ostavljajući ulagače s vrećom bezvrijednih kovanica.

Cijena EMAX-a dosegla je vrhunac od 0,000000597636 USD u svibnju prošle godine nakon što je token dobio 1,420 % na vrijednosti u samo jednom tjednu. Međutim, dramatično je pao nakon toga. Trenutačno se njime trguje po cijeni od 0,000000004490 USD, ili gotovo 100 % manje od svoje najviše vrijednosti ikad.

Fotografija Roberta Kiyosakija

Kiyosaki poziva na kupnju BTC-a

Lightning Network diže kapacitet