Powell poziva na regulaciju DeFi-ja

Priznajući da će se DeFi uskoro proširiti na maloprodajni prostor, predsjednik Federalnih rezervi (FED), Jerome Powell, pozvao je na regulaciju DeFi-ja. Powell je pritom ustvrdio da zakon treba donositi pažljivo i promišljeno s obzirom na njezin utjecaj na realno gospodarstvo.

Fotografija predsjednika FED-a Jeromea Powella

Govoreći na događanju koje je organizirala Banque de France, čelnik američke središnje banke se prilično opširno osvrnuo na rast i širenje decentraliziranih financija (DeFi) te na njihov utjecaj na tradicionalni financijski ekosustav.

Powell je napomenuo da je interakcija između DeFi-ja i tradicionalnog bankovnog sustava bila ograničena, što je pomoglo u smanjenju utjecaja tekuće “DeFi zime” na širi financijski sustav. Međutim, smatra kako je i ova ograničena interakcija bila dovoljna da se pokažu slabosti i značajni strukturni problemi te da je nužno uobličenje odgovarajući DeFi propisa.

Predsjednik Federalnih rezervi također je izjavio da preferira primjenu istih pravila konvencionalnog financiranja na DeFi, slijedeći mantru “isti rizici, isti propisi”. Također je predložio primjenu istih pravila na decentralizirano upravljanje, zamjenu posrednika kodom i korištenje nehostiranih kripto novčanika, što prema njemu pomaže u olakšavanju pranja novca.

Powell je otkrio i da se nije žurilo s uvođenjem digitalne valute središnje banke (CBDC), navodeći da su odlučili da za sada neće nastaviti s tom idejom.

Powellovi komentari uslijedili su nakon zabrinutosti generalnog direktora Banke za međunarodna poravnanja (BIS), Agustina Carstensa, koji je izrazio zabrinutost zbog oštrog kontrasta između decentraliziranih financija i tradicionalnih financija. Carsten je izjavio da je jedan od izazova s kojima se suočavaju središnje banke i regulatori priroda kripta i DeFi-ja koji ne poznaju granice.

Drugi bankari koji su sudjelovali na skupu bili su daleko skeptičniji prema kripto prostoru. Primjerice, Ravi Menon iz Singapurske monetarne uprave izjavio je da ne vidi nikakvu otkupnu vrijednost u kriptovalutama. Christine Lagarde iz Europske središnje banke navela je kolaps terraUSD-a kao poticaj za jaču regulaciju sektora, navodeći da je kripto san Satoshija Nakamota zloupotrijebljen.

Zastave Europske unije ispred zgrade EU komisije "Berlaymont" u Bruxellesu, Belgija

U javnost procurio nacrt MiCA-e

natpis binance ispod njega novcanica dolara i kovanica bitcoina

Binance će delistati sve stablecoine osim Tethera i BUSD-a