Bivši predsjednik Središnje banke Salvadora kritizirao adopciju BTC-a

Godinu dana nakon usvajanja bitcoina kao legalnog sredstva plaćanja bivši predsjednik Središnje banke El Salvadora, Carlos Acevedo kritizirao je taj potez ističući kako BTC nije ispunio glavne ciljeve koje je bila obećala vlada

palaca u salvadoru

Implementacija Bitcoina (BTC) kao legalne valute bila je, prema Acavedu, negativna. Bivši dužnosnik kaže da mu nisu jasne stvarne koristi za zemlju nakon legalizacije trgovanja i rudarenja BTC-a. On tvrdi da doznake koje šalju Salvadorci koji žive u inozemstvu predstavljaju nešto manje od 2% ukupnog iznosa.

Podsjetimo, predsjednik Salvadora, Nayib Bukele uvjeravao je stanovništvo da će usvajanje Bitcoina povećati financijsku uključenost i smanjiti troškove slanja doznaka iz inozemstva u državu.

Što se tiče financijske uključenosti, Acavedo smatra da ni ona nije postignuta, niti vjeruje da će izdavanje bitcoin obveznica koje se toliko razglašavalo ali i odgađalo imati pozitivne rezultate. “Priča s bitcoin gradom je luda; ali uz to je i način financiranja lud, odnosno sve je to koktel ludosti”, dodaje.

Acevedo smatra da za sada neće biti moguće izdavanje takozvanih Volcano obveznica. Kaže da je cijena primarni faktor, ali ne isključuje da bi u budućnosti, ako se cijena kriptovalute oporavi, taj projekt mogao biti uispješan.

On tvrdi da Salvadorci ne koriste BTC kao zakonsko sredstvo plaćanja za svoje dnevne transakcije. Također vjeruje da je zbog kripto zime zemlja pretrpjela kapitalni gubitak, jer vlada nije bila u mogućnosti prodati BTC koji je kupila po cijenama znatno višim od trenutne, isključujući posljednju kupnju.

Unatoč Acevedovom propitivanju vladine monetarne politike, on vjeruje da je Bukeleova predanost digitalnom novcu legitimna, kao i bankarizacija sektora isključenih iz financijskog sustava. No, smatra da je pogreška bila odabir upravo bitcoina kao alata.

vektor polygona u ljubicastoj boji

Polygon skočio 10 posto

metaverse zena s vr setom na glavi

J. Koreja dodatno ulazi u metaverzum