Britanija donosi kripto legislativu

Zagovornici kripta u Ujedinjenom Kraljevstvu snažno su pozdravili novi prijedlog zakona koji bi digitalnu imovinu poput stabilnih kovanica mogao dovesti u opseg lokalne regulative plaćanja. Ali postoji neizvjesnost oko toga kako će nova pravila izgledati ako zakon bude usvojen.

zastava velike britanije

Nacrt zakona trebao bi se u parlamentu naći u rujnu, a zagovornici kripta čekaju naznake regulatora o tome kako planiraju tumačiti i provoditi pravila. Predložena pravila o stablecoinu dio su većeg nacrta zakona o financijskim uslugama i tržištima koji ocrtava gospodarsku strategiju Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita.

Nastoji proširiti postojeće financijske propise kako bi pokrili kriptovalute usmjerene na plaćanja kao što su stablecoini.

Ujedinjeno Kraljevstvo je posljednja velika zemlja koja je predložila zakon koji cilja na stabilne kovanice. Na to je u velikoj mjeri utjecao pad terraUSD-a – stablecoina koji je u svibnju implodirao i izbrisao stotine milijardi imovine.

U međuvremenu, kreatori politika u Europskoj uniji nedavno su se dogovorili o nacrtu zakona o tržištima kripto imovine (MiCA) kojim se nastoje postaviti pravila licenciranja za kripto tvrtke i postaviti stroge zahtjeve za izdavatelje stabilnih kovanica koji žele poslovati u EU.

Vrlo slično kao i MiCA, predložena pravila Ujedinjenog Kraljevstva stavljaju veliki naglasak na sistemske stabilne kovanice, izraz koji se koristi za opisivanje stabilnih kovanica izdanih u dovoljno velikom opsegu da zaprijete financijskoj stabilnosti ako propadnu.

No, dok MiCA postavlja standarde koji se moraju ispuniti da bi izdavatelji stablecoina mogli poslovati u EU-u, prijedlog zakona UK-a pretpostavlja da su izdavatelji stablecoina već postali operativni i nastoji dati ovlasti regulatorima da identificiraju i nadziru one koji su u opasnosti od bankrota.

Predložena pravila pokazuju da će Bank of England (BoE) imati konačnu riječ o izdavateljima stablecoina koji bi mogli ugroziti financijski sustav Ujedinjenog Kraljevstva ili sposobnost središnje banke da “djeluje u svojstvu monetarne vlasti”.

natpis binance ispod njega novcanica dolara i kovanica bitcoina

Binance dobio odobrenje za rad u Kazahstanu

laptop s papirom na kojem je napisano scam alert

Kako prepoznati kripto prijevare