Kripto prijevare pale za 65 posto

Prema izvješću Chainalysisa, analitičke tvrtke specijalizirane za blockchain ukupni prihod od kripto prijevara od početka godine iznosi 1,6 milijardi dolara, što predstavlja pad od čak 65 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

natpis warning cyber attack na tabletu

Ovo smanjenje se objašnjava padom cijena samih kriptovaluta i odlaskom neiskusnih kripto korisnika s tržišta te se radi o najnižoj razini u posljednje četiri godine.

Voditelj istraživanja kibernetičkog kriminala u Chainalysisu, Eric Jardine, autor izvješća, objašnjava da će kripto ulagači vjerojatnije nasjesti na prijevare tijekom bikovskih tržišta (bull market) kada su mogućnosti ulaganja i veliki povrati najprivlačniji žrtvama.

Jardine je također pretpostavio da bikovska tržišta obično imaju veću zastupljenost novih, neiskusnih kripto korisnika, za koje je vjerojatnije da će postati žrtve prijevara.

Kaže i da su rezultati također iskrivljeni zbog relativno velikih prijevara u slučajevima PlusToken i Finiko 2021., koje su donijele 3,5 milijardi dolara ukupnog prihoda od prijevara.

Suprotno tome, Jardine primjećuje da je najveća prijevara 2022. do sada zaradila samo 273 milijuna dolara i povezana je s platformom za ulaganje u kanabis JuicyFields.io, koja je navodno blokirala ulagače s njihovih računa na njihovoj usluzi “e-uzgoja” usmjerenoj na kanabis.

Iako su prihodi od prijevara pali tijekom godine, Jardine primjećuje da hakiranje ima uzlazni trend, povećavši se za 58,3 % do srpnja 2022. na 1,9 milijardi dolara. Također, treba reći kako ta brojka ne uključuje hakiranje Nomad bridgea od 190 milijuna dolara koje je počelo 1. kolovoza.

Ovo povećanje uvelike se može pripisati porastu aplikacija za decentralizirano financiranje (DeFi) koje su 2021. eksplodirale a koje su prilično ranjive na hakiranje s obzirom njihov otvoreni izvorni kod.

U izvješću se također navodi da je velika koncentracija ovih hakera došla iz sjevernokorejskih elitnih hakerskih jedinica kao što je Lazarus Group. Procjenuje se da je otprilike polovica ukradenih kriptovaluta hakirana od strane tih grupa.

zastava kolumbije na zgradi

Kolumbija uvodi nacionalnu digitalnu valutu

natpis binance ispod njega novcanica dolara i kovanica bitcoina

Binance dobio odobrenje za rad u Kazahstanu