Kolumbija uvodi nacionalnu digitalnu valutu

Nakon neočekivano snažnog gospodarskog rasta u Kolumbiji tamošnje su se vlasti odlučile za potez koji bi u sljedećem kvartalu taj rast mogao i pojačati – uvoženje nacionalne digitalne valute. Ona bi, smatraju državni dužnosnici, pomogla u suzbijanju utaje poreza koja se procjenjuje na do 8% BDP-a.

zastava kolumbije na zgradi

Planovi kolumbijske digitalne valute dio su novih mjera monetarne politike zemlje s ciljem povećanja transparentnosti financijskih transakcija. Uz to, potencijalna digitalna valuta imala bi veliki značaj za korisničko iskustvo u smislu olakšavanja transakcija potrošačima.

Nije precizirano kakvu će točno digitalnu valutu kolumbijska vlada nastojati pokrenuti, digitalnu valutu središnje banke (CBDC) ili radije nacionalnu valutu podržanu imovinom sličnu venezuelanskom projektu digitalne valute Petro.

Hernando Vargas, tehnički zamjenik guvernera u središnjoj banci Kolumbije, prethodno je razmatrao implikacije maloprodajnog CBDC-a u Kolumbiji. Dužnosnik je primijetio da je gotovina preferirani instrument jeftinih plaćanja u Kolumbiji.

Ukazujući na potencijalne prijetnje od kriptovaluta i stablecoina u određenim okolnostima izjavio je: “Linija obrane od široke upotrebe kriptovaluta i stabilnih kovanica slabija je u Kolumbiji nego u drugim jurisdikcijama, a rasprava o usvajanju maloprodajnog CBDC-a postaje posebno zanimljiva.”

Vijest dolazi nedugo nakon što je novi kolumbijski predsjednik Petro prisegnuo na dužnost 7. kolovoza. Petro je poznat po izražavanju podrške kriptovalutama poput Bitcoina (BTC). Još 2017. godine sugerirao je da bi BTC mogao biti sredstvo putem kojeg će vlast biti vraćena ljudima. “Virtualna valuta je čista informacija, a time i energija”, rekao je tada Petro.

Prema najnovijim izvješćima, kolumbijsko gospodarstvo je u drugom tromjesečju nadmašilo očekivanja s BDP-om koji je navodno porastao za 12,6% u odnosu na očekivani rast od 12,1%.

Što je Ethereum gas?

natpis warning cyber attack na tabletu

Kripto prijevare pale za 65 posto