Monero poboljšao značajke privatnosti

Jedan od najpopularniji kripto kovanica za privatnost, Moner (XMR), završio je proces hard forka uvodeći nove značajke privatnosti i sigurnosti. Jedna od glavnih promjena uvedenih s forkom je povećanje veličine prstena Monera s 11 na 16.

novcic moneru
Free Stock photos by Vecteezy

Konkretno, kako bi zaštitio privatnost korisnika, Monero spaja digitalni potpis pojedinca koji potpisuje transakciju s digitalnim potpisom 11 (sada 16) drugih ne- potpisnika za stvaranje novog potpisa koji autorizira transakciju.

Nadogradnja mreže također je uključivala promjene algoritma “Bulletproofs” kako bi se povećale brzine transakcija i smanjile veličine transakcija za procijenjenih 5-7%, kao i poboljšanja mehanizma multisig. Druge nadogradnje performansi uključuju “pregled oznaka”, čiji je cilj smanjiti vrijeme sinkronizacije novčanika do 40 %, zajedno sa sigurnosnim zakrpama i promjenama naknada.

Monerova nadogradnja dolazi uslijed povećane regulatorne pozornosti na projekte privatnosti. Prošli tjedan, Ministarstvo financija SAD-a sankcioniralo je alat za privatnost Tornado Cash zbog pranja novca, dok je Nizozemska agencija za kriminal uhitila navodnog programera Tornado Casha. Ti su potezi izazvali široku osudu među kripto zajednicom. Sam Monero dugo je privlačio pozornost regulatora i tijela za provođenje zakona.

2020. godine kriptoobavještajna tvrtka CipherTrace otkrila je da je razvila skup alata za praćenje Monero transakcija po nalogu američkog Ministarstva domovinske sigurnosti. Unatoč ovom očitom uspjehu, mjesec dana kasnije porezna uprava ponudila je nagradu do 625.000 dolara za razbijanje Monera. Sljedeće je godine norveška policija pokušavala razbiti Monero kako bi ušla u trag transakcijama u vezi sa slučajem nestalih osoba.

Kao rezultat te regulatorne pozornosti, kripto mjenjačnice, uključujući Coinbase, oklijevale su uvrstiti Monero, a glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong izjavio je 2020. da su regulatori u “razgovorima iza kulisa” implicirali sljedeće da smatraju kako taj kripto ne bi trebao biti izlistan na mjenjačnicama.

Spomenimo i kako vijest o uspješnoj nadogradnji mreže nije pomaknula Monerpovu cijenu, dapače. U trenu pisanja XMR bilježi dnevni pad od 1,6 posto na 165,35 dolara.

kit skace iz mora

Aktiviran kitovski novčanik sa 145 tisuća ETH

kartica revoluta na laptopu

Revolut dobio odobrenje ciparskog regulatora