Kitovi agresivno kupuju BTC

Unatoč nedavnim cjenovnim fluktuacijama, bitcoin je ovoga mjeseca i dalje u plusu, i to trenutačno oko pet posto.

Vrlo je ohrabrujući podatak da je potražnja za BTC-om među institucionalnim investitorima naglo porasla u posljednjih nekoliko mjeseci. I novi kitovi i dugoročni investitori gomilaju sve više i sve snažnije. Konkretno, nikada u povijesti nije bilo ovako masovnog, agresivnog i naglog kupovanja BTC-a od strane kitova, uz pregršt novih novčanika takvih entiteta koji drže više od tisuću bitcoina. Prema podacima Glassnodea, broj takvih ulagača popeo se na 1678 početkom tjedna.

Inače, kitovi igraju ključnu ulogu u vrednovanju BTC-a zbog svoje sposobnosti utjecaja na likvidnost i cijenu, a ova akumulacija ukazuje na njihovo povjerenje u dugoročnu vrijednost bitcoina, čak i kada su cijene blizu povijesno najviših. Sukladno tomu, ukupna ponuda bitcoina na centraliziranim burzama prošlog tjedna pala je za preko 41.000 komada, na novi višegodišnji minimum od oko 2,39 milijuna jedinica.

U kitove naravno spadaju i američki spot BTC ETF-ovi, koji su vjerojatno najveći motor rasta cijene bitcoina. Jučer su se ETF-ovi vratili priljevima nakon dana prekida, s ukupnim neto prinosom od 192 milijuna dolara. A od 11. 10. ti su fondovi s tržišta maknuli bitcoine u vrijednosti od preko 2,5 milijarde dolara.

Vodećem kriptu na ruku idu i makro ekonomske okolnosti. Centralne banke globalno su počele snižavati kamatne stope, a novo rezanje Feda očekuje se 7. 11., no pojavile su se bojazni da bi Federalne rezerve mogle stopirati, odnosno preskočiti snižavanje kamata sljedećeg mjeseca, s obzirom na izvještaj o zapošljavanju u 9. mjesecu koji je bio snažniji nego što se očekivalo i CPI podatke o tvrdoglavoj inflaciji koji su ugrozili očekivani nastavak smanjenja kamatnih stopa Feda, dodajući pritisak na povećanje prinosa na obveznice. Razlog je to što dok je gospodarstvo snažno i inflacija i dalje previsoka, Jerome Powell i društvo mogli bi zaključiti da objektivnih razloga za smanjenje kamata nema.

Ipak, najnovija anketa Federalnih rezervi, poznatija kao Beige Book, pokazala je prigušene ekonomske izglede, podupirući argumente za daljnja smanjenja stope u nadolazećim mjesecima. Devet od 12 regionalnih banaka izvijestilo je o stagnaciji ili slaboj gospodarskoj aktivnosti od početka 9. mjeseca, a u većini okruga došlo je do pada proizvodne aktivnosti, uz znakove umjerene potražnje potrošača. Sve u svemu, anketa Beige Book dobila je veliku pozornost tržišta, pomogavši tomu da se učvrsti uvjerenje kako u 11. mjesecu dolazi još jedna odluka o smanjenju od 25 baznih bodova i da postoji velika vjerojatnost da će se to dogoditi u posljednjem mjesecu godine.

Postoji još jedan pokazatelj koji signalizira mogući skori rast bitcoina, a to je postizanje novih cjenovnih vrhunaca zlata. Ako se opet okrenemo povijesnim obrascima i posljednjoj halving godini, onoj 2020., rast žutog metala prethodio je usponu BTC-a. Zlato je tada postavilo novi rekord od preko 2000 dolara po unci u 8. mjesecu 2020. Međutim, kako se zlato povlačilo krajem 2020. tako je bitcoin počeo rasti, skočivši s 10.000 na više od 60.000 dolara do trećeg mjeseca 2021.

Bitcoin se vratio na razine od 67K USD

XRP ETF postaje neminovnost